Sedamnaesto izdanje Ethno.com festivala, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, održaće se 27. i 28. septembra ove godine uz učešće dva domaća i jednog internacionalnog sastava.

Na svečanom otvaranju festivala, u petak 27. septembra u 20h, u dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće Bilja Krstić i Bistrik Orkestar, jedan od najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu. U subotu 28. septembra u 20h, na Sceni KCP-a, nastupiće duo RiKaTaKa iz Srbije, a istog dana u 21h, duo koji čine Almir Mešković (BiH) i Daniel Lazar (Srbija). Ulaz na sve programe je besplatan.

Bilja Krstić i „Bistrik orkestar”, koji spadaju u red najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu, nude drugačiji muzički portret srpskog prostora. Snimili su pet albuma: „Bistrik” (2001), „Zapisi” (2003), „Tarpoš” (2007), „Izvorište” (2012) i „Svod” (2017).

Bilja Krstić i Bistrik Orkestar

Treći album „Tarpoš” dobio je odlične kritike i priznanja najprestižnijih svetskih magazina koji se bave ovom vrstom muzike. Njihov album „Svod” objavila je londonska izdavačka kuća „Arc Music” 2017. godine, a spot za pesmu „Dimitrijo, sine Mitre” (album „Svod”) osvojio je nagradu 2018. godine, u kategoriji etno, na festivalu posvećenom regionalnim muzičkim spotovima „MTS Vision”.

Pored toga, dobili su brojna priznanja kritičara i publike na koncertima širom sveta, uključujući „Prinčevu nagradu” za tri albuma: „Bistrik”, „Zapisi” i „Tarpoš”, kao i godišnju nagradu festivala „Beovizija” za promovisanje srpske muzike u inostranstvu i nagradu za najbolju filmsku muziku za film „Zona Zamfirova” u Valensiji. S Mikijem Stanojevićem („Bistrik orkestar”) dobila je gran-pri na SOFEST-u za muziku za film „Branio sam ’Mladu Bosnu’”. Objavili su a cappella album „Izvorište” (2013), na kome je predstavljeno veliko bogatstvo srpske tradicionalne muzike s jedinstvenim pristupom interpretaciji i obradi. Iste godine objavljena je i knjiga „Izvorište” s partiturama pesama s istoimenog albuma.

Program „RiKaTaKa” izvode Marko Dinjaški, Ana Vrbaški, a rediteljka je Višnja Obradović. Njihov nastup predstavlja tradicionalnu muziku iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima, izvedenu kroz spoj telesnih perkusija i pevanja, i predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način. Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski nego i emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški još od 1998. nastupaju kao duo „Alice in WonderBand” . Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Već 22 godine su partneri kako na sceni, tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovoj pojavi i odnosu na sceni. Višnja Obradović, rediteljka, glumica je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine, a edukovala se širom sveta u oblastima glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here