Vesti
Prava družina: Košarkaši Red Starsa na aerodromu u Brizbejnu

Već duže od decenije u Sidneju živi srpski Košarkaški klub Red Stars. Nedavno su na lokalnim šampionatima selekcije ovog kluba osvojile nekoliko medalja i šampionskih titula, pokazujući tako još jednom celoj Australiji raskoš košarkaškog talenta našeg naroda.

Ali, na koje načine se u klubu dovijaju da opstanu i da funkcionišu na tako visokom nivou, znaju samo oni koji su uključeni u rad Red Starsa. Na čelu kluba je predsednik i osnivač Milorad Đinić, koji se u razgovoru za “Vesti” priseća početaka.

– Košarkaški klub Red stars je zvanično počeo sa treninzima 2007. godine. U samom početku formiran je tim momaka ispod 18 godina i grupa mlađih početnika, devojčica i dečaka između šest i 10 godina. Od osnivanja, pa do danas, kroz klub je prošlo čak 460 igrača – kaže Đinić.

Selekcije Red Starsa nadmoćne su u konkurencijama u kojima trenutno igraju, ali za ulazak u viši rang nije dovoljan samo suvi kvalitet…

– Najveće prepreke nam predstavljaju manjak terena i finansijske podrške. Naši timovi sve ove godine prave veoma dobre rezultate u juniorskim i u seniorskim ligama u kojima se takmičimo, ali mnogi naši košarkaši igraju za lokalne timove koji se takmiče u višem rangu. Za nas je u ovom trenutku teško ostvarivo da se probijemo u to društvo, pre svega u nedostatku sopstvene sale, u kojoj bismo mogli da igramo utakmice. Takođe, sve zahteva i određene finansije, što je takođe značajan deo onoga što nam nedostaje – objašnjava prvi čovek KK Red Stars Milorad Đinić.

Ekipa U18

Fokus kluba je pre svega na radu s decom, koja predstavljaju okosnicu Red Starsa.

– Naš cilj je da kroz rad s decom, mladima srpskog porekla što više približimo sport, a naročito košarku. Uz sve to, ni ono najvrednije, a to je njihovo druženje, neće izostati. Naš cilj je takođe da zadržimo kontinuitet rada sa decom, kao i rezultata koje smo do sada postizali. Kao i od prvog treninga, u centru pažnje su nam najmlađi, jer koliko god vremena da prođe oni su uvek naši najvredniji dragulji na kojima sve ostaje. Oni su naša budućnost – poručuje Đinić.

Tokom svake večeri treninga, kroz salu u Kabramati prođe više od 100 igrača. U ovogodišnjoj zimskoj ligi Red Stars ima osam juniorskih timova – dve ekipe devojaka i šest timova mladića i dečaka. Pored njih tu je i pet seniorskih selekcija – tri muške i dve ženske.

I predstojećeg leta, od 21. do 24. decembra u Brizbejnu, Red Stars će se priključiti ostalim srpskim košarkaškim klubovima iz Australije na tradicionalnom Kupu “Draže Mihailovića”. Ovaj turnir postao je najmasovniji srpski sportski događaj u Australiji, na kojem svake godine bude prijavljeno i više od 30 timova. Pored seniora, na DMC učestvuju i mlađi uzrasti dečaka i devojčica do 18, 16, 14 i 12 godina.

Ekipa U21

– Naš klub je redovan učesnik Kupa “Draže Mihalovića” još od 2008. godine. Od prvog učešća do danas, klub je svake godine beležio sve bolje rezultate u juniorskim uzrastima, kao i u ženskoj prvoj diviziji u kojoj smo u više navrata osvajali trofej. Juniori su takođe beležili dobre rezultate i zauzimali prva mesta, da bi sav taj trud došao do izražaja 2016. godine, kad su i seniori prvi put osvojili titulu u prvoj muškoj diviziji. Posebno želim da istaknem da je Red Stars uvek prvi po broju timova koji učestvuju na turniru, a za to veliku zahvalnost dugujemo roditeljima dece i prijateljima kluba, koji su sve ove godine bili uz nas i pratili ekipe na turnirima. Samo u poslednjih nekoliko godina imali smo više od 80 igrača i roditelja koji su putovali na Kup “Draže Mihailovića”, što iziskuje i detaljnu organizaciju puta i obavezu da sve protekne kako treba – kaže Milorad Đinić, predsednik KK Red Stars.

Porodični klub

Da je Red Stars više od kluba, svedoči i tradicionalna godišnja dodela trofeja koja okupi stotine ljubitelja i prijatelja ovog kluba. Sličan primer porodične atmosfere viđen je i nedavno u Bonirigu, prilikom održavanja takmičenja “I ja imam talenat”, na koje su se prijavili pojedini članovi kluba, a ostali igrači i njihovi roditelji došli da ih podrže.

– Naš osnovni cilj od prvog dana je da omogućimo našoj deci da se bave jednim od najlepših sportova, što košarka svakako jeste. Želimo i da im na taj način omogućimo zdrav razvoj i da im pružimo mogućnost za druženje i zbližavanje, kako bi što više vremena provodili zajedno. Ceo klub funkcioniše u zdravoj, porodičnoj atmosferi, u kojoj su roditelji velika podrška, a klinci se međusobno dobro druže – kaže Đinić.

Ekipa U16

Domaćini Divcu i Bulutu

Red Stars je tokom prethodnih godina bio u prilici da ugosti i velika imena srpske košarke.

– Tokom 2012. i 2013. Australiju je posetio naš proslavljeni košarkaš Vlade Divac, u sklopu njegove humanitarne organizacije. On je tom prilikom posetio naš trening i družio se sa našim klincima. Takođe, ponosni smo i na to što je jedan od najboljih svetskih igrača basketa tri na tri Dušan Domović Bulut takođe bio naš gost 2016. i 2017, kad je i učestvovao na DMC. Kao domaćini 2016. želeli smo da nam radi popularizacije košarke i samog turnira u Australiji upravo Dušan bude promoter i u tome smo u potpunosti uspeli. Ime koje Dušan ima u svetu košarke svakako nam je pomoglo da turnir dobije još više na popularnosti među svim našim ljudima u Australiji, a pre svega među klincima – kazao je Đinić.

Šampioni i na internetu

Red Stars je poznat i po modernom vebsajtu na kojem se redovno ažuriraju rezultati utakmica i objavljuju fotografije i ostali aktuelni materijal. Otkud ideja za tako skup poduhvat jednog kluba iz nižeg ranga takmičenja?

– Znajući u kojem vremenu živimo i koliko je bitno da se informacija prenese što je brže moguće, sasvim je logično da klub ima veb-sajt na kojem će ljudi moći da dođu do informacija vezanih za klub. Isto je i na Fejsbuku, gde se naša stranica redovno ažurira. Oduvek smo hteli da budemo atraktivni i u toku sa modernim komunikacijama. Otuda i naše i ulaganje od prvog dana da imamo moderan i aktuelan sajt – objašnjava predsednik Red Starsa.