Zvezde NFL: Pejton Mening – legenda ili luzer?

0

Pejton Mening u dresu Denver Bronkosa i dalje ruši rekorde
 

Da, fali mu još neki Superboul, koji ima šanse da osvoji sa Denver Bronkosima u naredne tri godine koliko mu traje ugovor, ali Pejton Mening je kvoterbek o kome će se pisati i pričati u narednim decenijama kao jednom od najboljih igrača u istoriji američkog fudbala.

 

PROFIL

Ime i prezime: Pejton Mening

Nadimak: Šerif

Datum rođenja: 24. mart 1976.

Mesto rođenja: Nju Orleans

Visina: 196 cm

Težina: 104 kg

Srednja škola: Nju Orleans

Koledž: Tenesi

NFL: Indijanaopolis Kolts (1998-2011), Denver Bronkos (2012-)

Suerboul: 3, osvojen 2007.

Pro boul: 13

MVP NFL: 5

Tačdaun pasovi: 510

Zla kob koja ga prati da nije pobednik, da ne ume da odigra važne utakmice, konačno je prekinuta 4. februara 2007. godine, kada je sa Indijanapolis Koltsima osvojio toliko željeni Superboul. U Majamiju je pao Čikago 29:17. Tada je svim kritičarima mogao da "zapuši usta".

 

Ali, pre i posle toga, karijera Pejtona Meininga imala je mnogo uspona i padova. U regularnoj toku sezone bio je sjajan, njegovi Koltsi obarali su rekorde, bili prvi favoriti za titulu, ali kada je trebalo da se to valorizuje u plej-ofu, Mening bi imao "žutu" minutu. Njegovi presečeni pasovi bili su, po pravilu, kobni za Koltse. Jedna od utakmica koju će Pejton želeti da izbriše iz sećanja je Superboul 2010. godine, kada ga je u direktnom dvoboju razbio Dru Bris sa svojim Nju Orleans Sejntsima. Tada su svi prognozirali kraj jedne velike karijere, ali…

 

Brat Ilaj trofejniji

Pejtonov pet godina mlađi brat Ilaj, takođe je zvezda NFL. Iako se većina slažu da je Pejton neuporedio bolji kvoterbek, Ilaj može da se pohvali da ima dva osvojena Superboula sa Njujork Džajantsima. U njihovim međusovnim duelima, poznatim kao "Meningboul", Pejton vodi 3:0 protiv mađeg brata (dva puta u dresu Koltsa i jednom kao član Bronkosa, dok je sva tri puta Ilaj branio boje Džajantsa).

Poznata je Meningovo rivalstvo sa Tomom Brejdijem. U međusobnim duelima, uspešniji je bio kvoterbek Nju Ingland Petriotsa (10-6).

Da je borac, pobednik, dokazao je Mening 2011. godine. Posle neslavnog razlaza sa Indijanapolisom, imao je čak četiri operacija vrata. Lekari su rekli da je njegova karijera završena, savetovali ga da okači "kopačke o klin", svi su ga već poslali u penziju, ali Pejton nije odustajao. Posle godinu dana pauze, vratio se u NFL. Bio je zvezda prelaznog roka. Između nekoliko opcija odabrao je Denver. Potpisao je 20.marta 2012. godine petogodišnji ugovor sa Bronkosima, vredan 90 miliona dolara.

.
I u Denveru blistao je u regularnom delu šampionata. Već prve sezone u timu iz Kolorada, imao je 12 pobeda i četiri poraza, što je bio najbolji skor u NFL. Liga ga je proglasila najboljim povratnikom sezone. U polufinalu konferencije u Denver je stigao Baltimor. Svi su prežalili Rejvense, ali su oni posle produžetaka pobedili Bronkose. Prošle sezone, Pejton je briljirao u dresu tima iz Kolorada. Po peti put je izabran za MVP šampionata. Preko San Dijega i Nju Inglanda, Denver je ušao u Superboul, ali je tu razbijen od moćnih Sijetl Sihoksa 44:8, a Pejton je ponovo razočarao i dao novog materijala kritičarima da ponovo pišu o njemu kao nekom ko ne ume da igra velike mečeve.

 

I ove sezone, Denver sa Pejtonom Meningom je jedan od glavnih favorita za titulu.

Pejton Mening rođen je u Nju Orleansu, u Luizijani. Iver ne pada daleko od klade. Pejtonom otac Arči bio je kvoterbek u NFL, a njegov pet godina mlađi brat Ilaj, takođe, je kvoterbeki i igra za Njujork Džajantse. Srednju školu završio je u rodnom Nju Orleansu, a koledž karijeru proveo je u Tenesiju.

 

Kao prvi pik, u prvoj rundi, Indijanapolis Koltsi su ga izabrali 1998. godine i tada počinje blistava karijera u NFL. Igrao je u tri Superboula, samo jedan dobio. Pro boul igrač je bio 13 puta, čak pet puta je bio MVP lige, izabran je za najboljeg igrača decenije u NFL, a "Sports ilustrejtid" ga je proglasio za najboljeg sportistu 2013. godine. Oženjen je i ima sina i ćerku.

 

Pročitajte još:

Zvezde NFL: Tom Brejdi – osvojio tri prstena i Žizel

Zvezde NFL-a: Maršon Linč – buntovnik i razbijač odbrana

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here