K. Marković
Iznošenje plaštanice: Prota Petar Damljanović

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika u svim pravoslavnim hramovima širom Australije održana je ponoćna Vaskršnja liturgija kojom je oglašen i početak Vaskrsa.

Obeležavanje najznačajnijeg hrišćanskog praznika nastavljeno je juče i svečanim liturgijama širom zemlje.

Ponoćnu liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Melburnu, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, služili su sveštenici Petar Damljanović i Goran Jovičić.

Nakon tradicionalnog ophoda oko hrama i moltive, vernici i sveštenstvo su praznik međusobno čestitali hrišćanskim pozdravom “Hristos Vaskrese! Vaistinu vaskrese!”

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje, koji se oglašava crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima.

Prvu molitvu su sveštenici u Melburnu služili pred zatvorenim vratima hrama, a koji se otvorio tačno u ponoć kad su se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglasila i prva zvona.

Vaskršnjem obredu u Bransviku prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.
Izvor:
K. Marković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here