Zvončići zvonili u slavu Hrista

0

Ophod: Išlo se tri puta oko hrama

– Lazareva subota je praznik kada je Gospod Isus Hristos vaskrsao Lazara koji je četiri dana bio u grobu – rekao je protonamesnik Simon Turkić okupljenim vernicima.

Sutradan su u hramu na Galusu slavljene Cveti – ulazak Isusa u Jerusalim gde su ga dočekali ljudi i deca koji su verovali da je on Mesija.

 

Deca su se njegovom dolasku radovala, a dočekala su ga sa palminim grančicama i uzvikivala "Blagosoloven je onaj koji nam dolazi".

Tako su se i u našem hramu u Frankfurtu deci delile osveštane vrbove grančice i zvončići podsećajući na taj događaj kako su deca nekada slavila Hrista. Odrasli i deca su išli oko hrama tri puta i zvončićima zvonili slaveći i danas Hrista kao što se nekada to činilo.
 

Nova ikona

Zid iznad oltara u novom hramu na Galusu krasi prelepa Ikona Bogorodice.
– Ikona "Bogorodica šira od nebesa", urađena na platnu, stigla nam je iz Srbije. Poklon je našeg čika Đure, Radosava Ignjatovića – objasnio je prota Turkić.
"Širšaja nebes", kako se na staroslovenskom zove ova ikona, je privremenog karaktera, a za trajno rešenje planirana je unutrašnja apsida na kojoj će biti freskopisana ista ikona.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here