Zvoniće i u Ravnim Kotarima

0

CRKVA SVETOG ILIJE: Islam Grčki

 

 

Nesrećni građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije, raselio je mnoge porodice širom sveta, ali bez obzira u kom delu danas žive, oni nikada nisu zaboravili svoj zavičaj, ognjišta, svoje crkve…

 

Tako je u srcima ljudi sa prostora Ravnih Kotara u severnoj Dalmaciji, postojbini junaka Janković Stojana i Ilije Smiljanića, ostala njihova crkva posvećena svetom proroku Iliji, podignuta još davne 1872. godine. Nažalost u bezumnom ratu, ni ova crkva nije bila pošteđena bezumnog uništavanja.

Iseljenici iz ovih krajeva, rasuti od Evrope, Amerike do Australije, poslednjih godina angažuju se da je obnove. Do danas je dosta toga urađeno, a subotnjom dobrotvornom akcijom u Melburnu, Odbor za obnovu crkve Svetog Ilije u Islamu Grčkom kod Ravnih Kotara, želi da uz pomoć svojih zemljaka i prijatelja prikupi sredstva za kupovinu crkvenih zvona.

 

Obaveza prema precima

– Ne zaboravite svoje korene, pomažite svoj narod, kako bi današnja mladost, naš podmladak znao odakle su im koreni, gde su im rođeni preci. Da imaju mesto gde će zapaliti sveću kada odu u stari kraj. To je naša moralna obaveza prema grobovima naših predaka, koji nikada ne smeju biti zaboravljeni, poručuje Marinko Radmanović.

 

NE ZABORAVLjAJU KORENE: Marinko Radmanović

– Nažalost, mesta oko Gorskih Kotara danas su skoro pusta. Rat koji se vodio na ovim prostorima učino je svoje, tako da sada u ovoj parohiji živi oko 100 domaćinstava.

 

Crkva Svetog Ilije je porušena, njen krov je pao, zvonik uništen a crkvena zvona su odneta, celokupni crkveni inventar je uništen, kaže Marinko Radmanović jedan od ogranizatora subotnje akcije u klubu "Nikola Tesla" u Davtonu.

Ipak, zahvaljujući dosadašnjim akcijama u kojoj su učestvovali i Srbi iz Australije, crkva je poslednjih godina spolja zablistala. – Nažalost nismo uspeli da pronađemo nestala zvona, zbog čega smo pokrenuli veliku akciju da kupimo nova. Pozivamo srpski narod da se uključi i pomogne, kako bi se ponovo čula zvona sa Kasičkog brda i pozivala narod na svetu molitvu, poručuje Marinko Radmanović.

Zanimljivo je da se ulaz na njihovu subotnju zabavu u Davtonu neće naplaćivati, a posetioci će biti u prilici da prilože donacije.
 

Najviše iz Australije

– Nesebičnim prilozima naših komšija i njihovih prijatelja, koji žive u Australiji, Americi i drugim delovima sveta, dosta je urađeno. Obnova zvonika je koštala 13.072 evra, obnova crkve 93.400 evra. Naši zemljaci iz Sidneja poslali su 65.500 evra, Melburna 12.100 evra i Amerike 9.700 evra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here