Tanjug

Ivica Dačić izabran je za predsednika Skupštine Srbije, dobivši 225 glasova narodnih poslanika, dok je jedan bio “protiv”. Nije bilo uzdržanih. U sali je bilo ukupno 226 poslanika.

Dačić je, u prvom u obraćanju sa tog mesta, zahvalio svima koji su glasali, a posebno je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za koga kaže da nije morao da napravi takav predlog uvažavajući izborne rezultate.

– Zahvaljujem se njegovom predlogu, za svakog državotvornog političara to je najveća čast – biti na čelu ustavnotvornog tela i najviše zakonodavne vlasti u Srbiji – rekao je Dačić.

Nekoliko poslanika iz SDA Sulejmana Ugljanina i Ujedinjene doline Šaipa Kamberija usprotivilo se izboru Dačića za predsednika Skupštine i najavili su tokom dana da neće glasati za njega.

Lider Socijalista je odgovorio na kritike i skrenuo pažnju da je Ugljanin bio ministar u Vladi čiji je on bio premijer, i da nije vodio kampanju protiv prisustva Albanaca u policiji dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Na to je replicirao poslanik SDA Enis Imamović.

– Pred sobom imam koalicioni sporazum koji su 28. januara 2013. potpisali Ugljanin, Vučić i Dačić, gde se u 13 tačaka pominje ekonomski razvoj Sandžaka, decentralizacija Srbije i svi aspekti koji treba da dovedu do regionalizacije Srbije, a Sandžak do statusa nove autonomne pokrajine – rekao je Imamović.

Posle toga, za reč se javio Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji je podržao izbor Dačića za predsednika Skupštine Srbije.

– Ko je pomislio da ćemo danas raspravljati o Dačiću kao predsedniku Skupštine u 12. sazivu? Očekivali smo da će biti deo vlade, da će biti ministar. SVM podržava izbor Dačića i mislimo da je to odlično rešenje, jer je dobro da na čelu parlamenta bude neko ko ima ne samo političko, već i višedecenijsko iskustvo u parlamentu – rekao je Balint Pastor.

– Ivica Dačić ima veliko političko, parlamentarno i državotvorno iskustvo i spreman je da sve što ume i zna stavi u službu građana i države – rekao je narodni poslanik SPS Ðorđe Milićević.

Milićević je na sednici Narodne skupštine, na kojoj će Dačić biti izglasan za predsednika parlamenta, kazao da je prvi put u novijoj istoriji na politickoj sceni Srbije kandidat za predsednika Skupštine lider jedne stranke, koja je na sceni punih 30 godina i koja je relevantan politički činiliac.

Poslanik Šaip Kamberi, predstavnik poslaničkog kluba “Ujedinjena dolina-SDA” glasao je protiv postavljanja Ivice Dačića na poziciju predsednika Skupštine, i izneo niz optužbi na račun predsednika SPS.

On je sa skupštinske klupe tvrdio da je Dačić negirao albanske žrtve, kao i da ne želi da glasa za politiku prošlosti.

Nakon toga se javio i Dačić, koji je podsetio na svoje ranije odnose sa Kamberijem.

– Što se tiče Kamberija on je meni rekao da sam nepoželjan za dolazak u Bujanovac kada je ubijen policajac, dok sam bio ministar unutrašnjih poslova. Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravaka – izjavio je Dačić.

U međuvremenu, Ivica Dačić je otišao iz Skupštine u Vladu da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova i preda resor premijerki Ani Brnabić. On se posle podnošenja ostavke vratio u parlament da bi preuzeo funkciju nakon glasanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here