commons.wikimedia/Morio
Tokio

Zamenik ministra spoljnih poslova Japana pozvao je danas ruskog ambasadora, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Protest Japana je usledio zbog odluke Moskve da prekine pregovore o mirovnom ugovoru o spornim Kurilskim ostrva i da se povuče iz zajedničkih ekonomskih projekata, kao odgovor na sankcije Tokija zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Japanski premijer Fumio Kišida danas je nazvao neprihvatljivom odluku Rusije da zaustavi pregovore o mirovnom ugovoru.

– Smatramo ovo apsolutno nepravednim i potpuno neprihvatljivim potezom i izražavamo snažan protest – naglasio je Kišida tokom rasprave u parlamentu, napominjući da njegova zemlja neće menjati kurs ka rešavanju problema mirovnog sporazuma.

Prema njegovim rečima, vlada ne namerava da revidira budžet za 2022. fiskalnu godinu (počinje 1. aprila), koji kao posebnu stavku predviđa izdatke za razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom, pošto su, kako je objasnio, ta sredstva usmerena na podršku japanskim kompanijama.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva prekida mirovne pregovore sa Tokijom, u okolnostima japanskih sankcija prema Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Dve zemlje nisu zvanično potpisale mirovni sporazum o okončanju neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog spora oko ostrva severno od Hokaida, koja Rusija naziva Južnim Kurilima,a Japan Severnim teritorijama i koje je Moskva pripojila na kraju rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here