pixabay.com
Bela kuća

Sjedinjene Američke Države nameravaju da uvedu nove sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ ukoliko se utvrdi da su nova pravna lica angažovana na izgradnji projekta, rekao je šef pres-službe američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je naglasio da se izveštaji o ograničenjima protiv učesnika u izgradnji „Severnog toka 2“ moraju podnositi Kongresu na svakih 90 dana.

– Tokom tog perioda od 90 dana nastavićemo da ocenjujemo aktivnosti oko gasovoda u regionu. Ukoliko ta aktivnost bude odgovarala kriterijumima za uvođenje sankcija, nema nikakve sumnje da će administracija ispuniti zakonske zahteve – rekao je Prajs.

Stejt department je u februaru predstavio Kongresu izveštaj o merama za suprotstavljanje gasovodu. Kao rezultat izveštaja, američke vlasti dodale su brod za postavljanje cevi „Fortuna“ i njenog vlasnika kompaniju „KVT-RUS“ na listu sankcija prema evropskom zakonu o energetskoj bezbednosti, ali i brod i kompanija već su se nalazili na sankcionom spisku pod drugim zakonom – o suprotstavljanju protivnicima Amerike putem sankcija. To je omogućilo brojnim članovima Kongresa da kritikuju Stejt department zbog nedovoljnih, prema njihovom mišljenju, koraka protiv izgradnje gasovoda.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here