Ruski teniser Aslan Karacev nastavio je da pravi čuda na Australijan openu pošto se pobedom nad Grigorom Dimitrovom, 3:1 (2:6, 6:4, 6:1, 6:2) plasirao u polufinale. 

Ovaj dvadesetsedmogodišnji Moskovljanin svojim nastupom na prvom grend slemu sezone ispisao je jednu od najlepših teniskih priča. Naime, Karacev kao 114. igrač na ATP listi prvi put učestvuje na jednom grend slem turniru i kao kvalifikant uspeo je da dođe do polufinala u kojem će igrati protiv boljeg iz duela Novaka Đokovića i Aleksandra Zvereva.

Tokom karijere, Aslan je nastupao na brojnim fjučersima u kojima je bio manje-više neprimetan da bi sav svoj potencijal pokazao kao iskusan teniser.

Otud su se i mnogi zapitali, ko je uopše Karacev i kako je uspeo da se plasira među četiri najbolja tenisera na Australijan openu?

Aslan je rođen u Vladikavkazu, visok je 1.85 i igra desnom rukom. Pre Australijan opena, najveći uspeh u karijeri mu je nastup na Rolan Garosu i US openu gde je stigao do 3. kola kvalifikacija, a na Vimbldonu je zaustavljan i na stepenici niže.

Na Mastersima skoro i da nije pokušavao. Imao je samo jedan izlet u Šangaju, ali je tamo zaustavljen već na prvom koraku kvalifikacija.

Sa druge strane, fjučerse je osvajao šest puta, a tri puta je podigao trofej na čelendžerima, poslednji pre nešto više od četiri meseca u Ostravi.

Zanimljivo, plasmanom u polufinale oborio je brojne rekorde:

– Najniže rangirani teniser od 2001. godine i Gorana Ivaniševića koji je došao do polufinala Grend Slema

– Karacev je prolazom obezbedio da će se dva Rusa naći u polufinalu Grend slema što je tek treći put u Open eri.

– Karacev je samo na Australijan openu (662,696 američkih dolara) zaradio više novca nego tokom čitave svoje karijere (618,354 američkih dolara).

– Posle godina neuspeha, u samo dve nedelje uspeo je da se plasira u polufinale Grend slema i da osvoji ATP kup sa Rusijom.

– U osmini finala Australijan opena protiv Feliksa Ožera Aliasima mu je bilo prvi put da se vrati iz minusa od dva seta… Jer, nikada nije igrao meč u pet setova.

– U ovoj nedelji je pobedio tri igrača iz Top 40 (Švarcman, Ožer Aliasim i Dimitrov), a pre toga je slavio samo jednom u čitavoj svojoj karijeri protiv Top 50 igrača, i to u kvalifikacijama za Sankt Peterburg prošle godine protiv Tenisa Sandgrena.

– Ovo je bio 10. pokušaj Karaceva da se plasira na jedan Grend slem.

– Najniže rangirani teniser (114. mesto na ATP listi) koji se plasirao u četvrtfinale Australijan opena posle 30 godina i Patrika Mekenroa koji je te 1991. godine bio na istoj poziciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here