Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober istakao je danas da je epidemiološka situacija u toj zemlji veoma stabilna i dodao da je maj “mesec odluke”, jer će se, ukoliko ne bude većih brojeva zaraze koronavirusom, pokazati da je “faza 2” uspešno prošla.

Anšober je, na konferenciji za štampu, kazao da je u Austriji stopa zaraze na 0,2 odsto, i da se od 18.aprila broj novih zaraza nalazi na dvocifrenom nivou.

– Nemamo uzore u Evropi. Singapur je pokazao da mala promena može voditi ka masivnom rastu. Mi još nismo prevazišli krizu – objasnio je on.

Anšober je kazao da austrijska strategija protiv koronavirusa uživa veliki ugled u svetu. Ukazao je da je prva faza korona virus krize prevaziđena i da su od 14.aprila preduzeti koraci otvaranja društva i privrede.

– Faza 2 će se sastojati pre svega od evaluacija. U okviru toga ćemo razmatrati zdravstveni sistem kao što su bolnice, ali i detaljno ćemo pratiti stopu zaraze – rekao je Anšober.

Dodao je da će se posebna pažnja pridati “Zadržavanju 2.0”, a to, kako je objasnio znači detaljno testirati.

– Ne sme proći više od 24 sata od pojave simptoma do testiranja, 24 sata do rezultata i 24 sata do analize kontakata – rekao je on.

Anšober je naglasio da je sada važno nastaviti borbu strpljivo i uporno, što je do sada donelo uspeh.

– Kao u maratonu ne bi trebalo u prvoj treći popustiti i verovati da je sve pretrčano – objasnio je Anšober dodajući da to zna iz iskustva nekadašnjeg maratonca.

Pohvalio je ponasanje stanovništva, ali i dodao da primećuje već umor.

Virolog Monika Redlberger-Fric govorila je o testovima na antitela, rekavši da su do sada bili nepouzdani, zbog čega je često dolazilo do pogrešnih rezultata. U međuvremenu, kaže, to se promenilo. Prema njenim rečima Austrija je na korona virus brzo reagovala, i dodala da bi, da se nije delovalo u februaru, sada brojke dalje rasle.

– Sada se nalazimo u škakljivoj fazi. I dalje postoji zaraza – upozorila je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kaže da je i dalje važno da se austrijsko stanovništvo pridržava zaštitnih mera, posebno odstojanja I korišćenja zaštitnih maski, kako mogući drugi talas ne bi predstavljao katastrofalni scenario, odnosno postala “pandemijski cunami”.

Opasnost ovog novog virusa, prema njegovim rečima, je u tome što četiri od pet zaraženih ni ne zna da je obolelo.

Nehamer je kazao da je korona virus pokazao jedinstvo građana, ali i visok stepen samoodgovornosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here