pixabay.com

Od kraja maja hoteli širom Austrije, nakon dva i po meseca prinudne pauze zbog epidemije koronavirusa, mogu ponovo da primaju goste, ali šteta koju su pretrpeli je ogromna.

Udruženje hoteljera Austrije (OeHV) procenjuje da je pandemija korona virusa nanela štetu hotelima u visini od deset godišnjih dobiti.

Portparol OeHV Martin Stanic ukazao je da će klasične turističke destinacije na jezerima privući, ako bude i sunčano vreme, goste, i da će tamošnji hoteli biti “prebukirani”, ali su zato hoteli na drugim mestima i dalje su potpuno prazni.

Stanic ukazuje da ponovno otvaranje hotela, u aktuelno doba kada još ne postoji sloboda putovanja, često nije rentabilno, ali da to hoteljeri vide kao neku vrstu investicije u odnos prema gostima i zaposlenima.

Hoteli u gradovima posebno su pogođeni aktuelnom situacijom, jer njima nedostaju strani gosti, pa se nadaju otvaranju granica od sredine meseca.

Nešto bolja je popunjenost u velnes hotelima i banjama, kojima je ograničen kapacitet usled mera protiv korona virusa na 70 odsto. Međutim, ukazuje Stanic, tek od 70 odsto nadalje postoji rentabilnost, na primer, kod banja.

– Ove godine niti jedan hotel neće ostvariti dobit. U proseku u jednom mesecu hoteli ostvaruju 8,3 odsto godišnjeg obrta.Kod hotela koja su dva i po meseca bila zatvorena to znači da su izgubljenedobiti od deset godina – objašnjava on.

Takvi gubici se, sa tesnim maržama, prema njegovim rečima, ne mogu nadoknaditi, zbog čega Stanic zahteva grantove, dodajući da je turizam važna privredna grana Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here