Fudbalski klub AZ Alkmar zatražio je od Evropske fudbalske unije (UEFA) da poništi odluku Fudbalskog saveza Holandije (KNVB) kojom je Ajaksu dodeljeno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naredne sezone.

Holandske vlasti zabranile su sve fudbalske aktivnosti do septembra ove godine, KNVB je krajem aprila doneo odluku o prekidu prvenstva, gde šampion nije proglašen, a odlučeno je da nema promocije u viši rang takmičenja, kao ni ispadanja.

Kada su u pitanju mesta koje vode u evropska takmičenja, odlučeno je da u Ligu šampiona direktno ide Ajaks, a u kvalifikacije za LŠ AZ Alkmar.

Oba kluba u trenutku prekida zbog pandemije korona vriusa imala su isti broj bodova na vrhu tabele, Ajaks je imao bolju gol razliku (kriterijum koji je primarni u Holandiji), a AZ bolji međusobni skor (kriterijum broj jedan u UEFA takmičenjima), jer su u oba susreta bio bolji od “kopljanika”, zbog čega smatraju da je taj klub trebalo da bude prijavljen za direktan plasman u LŠ.

– Gol razlika nije objektivan kriterijum – saopšteno jeiz AZ Alkmara, dok su iz Saveza poručili da nemaju nameru da promene svoju odluku.

– Mesta u evropskim takmičenje sledeće sezone odlučili smo osnovu tri kriterijumaa: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnosti. Držimo se tabele, a Ajaks je broj jedan – saopštio je KNVB.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime