EPA
Džozef Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je svet poslao jasnu poruku, nakon što je Generalna skupština UN velikom većinom odobrila rezoluciju kojom se osuđuje ruska aneksija četiri ukrajinske teritorije kao nezakonita.

– Rusija kida same temelje međunarodnog mira i bezbednosti. Ulozi ovog sukoba su jasni svima – i svet je kao odgovor poslao jasnu poruku: Rusija ne može da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija ne može da menja granice, Rusija ne može da zauzme teritoriju druge zemlje kao svoju. Skoro osam meseci nakon ovog rata, svet je upravo pokazao da je ujedinjeniji i odlučniji nego ikada – rekao je Bajden, preneo je CNN.

Rezoluciju su podržale 143 članice Ujedinjenih nacija i glasale za osudu ruskog ilegalnog pokušaja aneksije Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja nakon referenduma koje su zapadni lideri ocenili kao lažne. Samo četiri članice UN stali su na stranu Moskve — Belorusija, Severna Koreja, Nikaragva i Sirija.

4 COMMENTS

  1. A ja sam čuo, da UN nije Ukrajinu prznao u tim granicama, odnosno, da u dokumentima UN nije zabeleženo. Koliko je to istina?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here