Tanjug/AP
Viktor Orban

Viktor Orban, mađarski premijer koji je do sada uživao veliku podršku u svojoj zemlji, po prvi put se našao u krizi koja bi mogla da ugrozi status najuticajnijeg političara u zemlji.

Kako piše BBC u svojoj analizi, ostavke Katalin Novak, predsednice Mađarske i Judit Varge, ministarke pravosuđa zbog pomilovanja bivšeg zamenika direktora državnog sirotišta zbog sumnji na pedofiliju, usledile su nakon besne reakcije javnosti kada su saznali za ovaj skandal.

Bivši zamenik direktora osuđen je zbog pritiska na decu da povuku svedočanstva protiv direktora institucije za navodnu pedofiliju. On je bio tek jedan od 25 ljudi koje je predsednica pomilovala tokom posete pape Franje prošle godine, ali njegovo ime je postalo javno tek 2. februara.

“Ovo pitanje je postalo duboko problematično za vladu koja je kao temelj svoje politike postavila zaštitu dece i tradicionalnih porodičnih vrednosti. Što je najgore za Orbana i njegovu stranku, odlazak dve žene pratila je lavina optužbi o načinu na koji on upravlja državom”, piše BBC.

U analizi je dalje navedeno da su u pitanju dvie osobe koje su bile jedan od glavnih oslonaca Orbanove vladavine, a na udaru su se našli i Orbanov šef komunikacija Antal Rogan, koji je zadužen i za tajne službe, i Zoltan Balog, protestantski biskup i lični savetnik premijera, koji je, kako ističe BBC, navodno lobirao iza kulisa za predsedničko pomilovanje u slučaju bivšeg direktora sirotišta.

Nekoliko minuta posle ostavke Varge, njen bivši suprug, moćni insajder stranke Fites Peter Mađar, objavio je da “ni minut duže ne želi da bude deo sistema u kojem se pravi krivci kriju iza ženskih suknji”

“Dugo sam verovao u ideal, u nacionalnu, suverenu, građansku Mađarsku. Međutim, u proteklih nekoliko godina, a posebno danas, shvatio sam da je sve ovo zaista samo politički proizvod, zašećereni premaz koji služi samo u dve svrhe: sakriti odakle dolazi moć i sticanje enormnog bogatstva”, naveo je on.

Nakon toga je u nedelju uveče dao jednoiposatni intervju opoziciono nastrojenom kanalu na Youtubeu, a koji do srede pregledan 1,4 miliona puta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here