U razigravanju za plasman od 5. do 8. mesta u “Štark areni” Ruskinje i Mađarice otpale u trci za olimpijski kvalifikacioni turnir.

U uvertiri za polufinalne okršaje na Evropskom prvenstvu (Francuska – Velika Britanija u 18 časova, Srbija – Španija u 20.30) igrale su selekcije koje su poražene u četvrtfinalu. Iako su im pretenzije na “evru” ugašene, utakmice u razigravanju nisu bile bez takmičarskog značaja jer su pobede vodile na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju dogodine.

To pravo su stekli i polufinalisti, a pridružili su im se Belgija i Švedska, koje nikada nisu učestvovale na letnjim igrama.

Belgijanke su bile uspešnije od Mađarica sa 72:56. Šveđanke nisu klonule posle ubedljivog poraza protiv naše reprezentacije u četvrtfinalu s 38 razlike. Savladale su Ruskinje sa 57:52. Nada “zborne komande”, koja je osvajala olimpijske medalje, ali nije učestvovala ni u Riju 2016, konačno je presahla poenima Švedske iz slobodnih bacanja 14 sekundi pre kraja meča.

U olimpijskim kvalifikacijama biće četiri grupe sa po četiri tima. Igraće ih i domaćin Japan i svetski prvak SAD iako je njima obezbeđeno mesto. Na Igre će 12 reprezentacija od 16 u kvalifikacijama pa je otuda i  neizmerna radost Belgijanki i Šveđanki jer oba tima smatraju da su već prevalili dobar put ka olimpijskom krštenju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here