EPA-EFE/Andy Rain

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron pridružio se bivšim premijerima Toniju Bleru i Džonu Mejdžoru u kritikama plana aktuelnog predsednika britanske vlade Borisa Džonsona da, radi zaštite svojih trgovinskih interesa, Velika Britanija prekrši deo sporazuma sa Evropskom unijom o Bregzitu.

– Donošenje parlamentarnog akta i dalje kršenje međunarodne ugovorne obaveze je poslednje što bi trebalo razmatriti. To bi trebalo da bude krajnje konačno sredstvo. Sumnjam u ono što on predlaže – rekao je Kameron novinarima, prenosi Rojters.

Bler i Mejdžor su u zajedničkom saopštenju objavljenom u nedelju, Džonsonove namere okarakerisali kao šokantne, ističući da će toliko očiglednim zanemarivanjem preuzetih međunarodnih obaveza Velika Britanija izgubiti kredibilitet u svetu, navodi portal “Politiko”.

Bler je laburista, dok Mejdžor dolazi iz redova konzervativaca, kojima pripada i Džonson, a plan sadašnjeg premijera kritikovala je i njegova neposredna prethodnica Tereza Mej, takođe konzervativka.

Ukoliko vlada ne bude poštovala vladavinu prava, na to bi trebalo da je primora parlament, navode u tekstu Bler i Mejdžor, koji su bili zagovornici ostanka Velike Britanije u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here