EPA
Entoni Blinken

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da podrže normalizaciju veza sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, ni njegovu rehabilitaciju sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rešenju u Siriji, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio da su prioriteti Vašingtona u Siriji usredsređeni na pružanje humanitarne pomoći, na sprečavanje svih terorističkih aktivnosti koje bi mogle biti usmerene na SAD i na smanjenje nasilja, prenosi Rojters.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu optužio je danas SAD i Rusiju da nisu ispunile obećanje da će sprečiti kurdske oružane frakcij u Siriji da napadaju Tursku i poručio da je Ankara primorana samostalno da deluje kako bi eliminisala pretnje, prenosi AP.

Komentari šefa turske diplomatije usledili su nekoliko dana nakon što je i predsednik Turske Redžep Taip Erdogan izjavio da Ankara gubi strpljenje nakon niza napada iz Sirije na njegovu zemlju i upozorio da je moguć novi turski vojni napad na Siriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here