Vesti
Covid vakcina

Evropska komisija kaže da ne može da otkriva cenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv Covida-19.

Naime, EK navodi da je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

“Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna”, kaže portaparol EK Erik Mamer.

Mamer objašnjava da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više više kompanija, informacije od poverljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora. Dodaje se da je poverljivost ovakvih dokumenata “standardna procedura” koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljma.

– Nisu u pitanju samo ugovorno-komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove – kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina. Pored odobrenog ugovora sa kompanijom “Fajzer”, Evropska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama “Astra Zeneka”, “Sanofi” i “Džonson i Džonson”.

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa strategijom vakcinacije EU, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here