pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svetske cene nafte rastu, a cena američke sirove nafte „VTI“ poskupljuje za gotovo 11 odsto, pokazuju podaci sa berze.

Prema podacima od 7.37 po srednjoevropskom vremenu, junski fjučersi za ovu vrstu nafte porasli su za 10,86 odsto – na 13,68 dolara po barelu.

Cena julskih fjučersa za severnomorsku naftu „Brent“ porasla je za 2,22 odsto – na 23,25 dolara po barelu, dok je cena junskih fjučersa porasla za 4,25 odsto, na 21,33 dolara.

Ponuđači na berzama procenjuju najnovije podatke API-ja (prema kojima su rezerve nafte u Sjedinjenim Američkim Državama prošle nedelje porasle za deset miliona barela) i čekaju zvanični izveštaj američkog Ministarstva energetike, koji će biti objavljen u večernjim satima. Analitičari prognoziraju da će Ministarstvo saopštiti o porastu pokazatelja od 10,6 miliona barela.

– Dobre vesti da se skladišta u Americi možda ne pune tako brzo kao što se mislilo – izjavio je za agenciju Rojters direktor odeljenja za istraživanje sirovina Nacionalne banke Australije Laklan Šo.

Osim toga, nadu u delimičan oporavak potražnje investitorima je dalo i postepeno ukidanje karantinskih mera u nekoliko evropskih zemalja i američkih gradova.

Situacija na tržištu nafte

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo skoro tri miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK plus nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here