pixabay.com
Prag

Češka bi mogla proterati “oko 60” zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, ukoliko Rusija danas do podneva ne odluči da vrati u Moskvu češke diplomate koje je proglasila personama non grata, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek u intervjuu koji je objavljen u listu “Lidove novini”.

– To bi bilo otprilike 60 ljudi (zaposlenih u ambasadi Rusije). Cilj je da taj broj zaposlenih u ruskoj ambasadi odgovara trenutnom broju zaposlenih u našoj ambasadi u Moskvi – rekao je ministar.

Kako bi reagovali na incident u Vrbjetici, Ministarstvo spoljnih poslova Češke konsultuje se sa Velikom Britanijom i Holandijom “u vezi sa njihovim iskustvom kako su te zemlje postupale u slučajevima udara rakete u avion na letu MH17 iznad Ukrajine ili trovanja ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom Solzberiju”.

Kada je reč o mogućoj nadoknadi štete od eksplozije u Vrbjetici, ministar je istakao da češka strana razmatra različite mogućnosti.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj ima krajnje negativan odnos prema “celoj toj histeriji” sa proterivanjem ruskih diplomata iz Češke.

– Sada se naše diplomate bave tim. Mi se, naravno, krajnje negativno odnosimo prema celoj toj histeriji. Jedino to mogu reći – rekao je Peskov, komentarišući najave da bi Češka mogla proterati još 60 ruskih diplomata.

Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je, komentarišući potrebu za paritetom po broju službenika ambasada u Moskvi i Pragu, da Češka nema nameru da normalizuje diplomatske odnose, već pravi performans.

Podsetimo, premijer Češke je 17. aprila saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here