Kosovska policija je nastavila sa hapšenjem Srba na Kosovu i Metohiji, a pod sumnjom za navode ratne zločine protiv civilnog stanovništva, u severnom delu Kosovske Mitrovice je priveden Živorad N. (70). Kako se navodi u saopštenju, on je uhapšen zbog navodnog “ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, seksualno nasilje” tokom 1999. u opštini Vučitrn. Nakon saslušanja u prisustvu branioca određen mu je pritvor.

Kriva im nacionalnost

Reagovala je Kancelarija za KiM koja navodi da se Aljbin Kurti i sprovodioci njegovog plana etničkog čišćenja KiM, neće smiriti dok god u južnoj srpskoj pokrajini ima ijednog Srbina.

– To potvrđuje i hapšenje Živorada N. koji je sa stotinama Srba proteran iz Vučitrna. Kurti i njegovo inkvizitorsko pravosuđe za ratne zločine će goniti i one koji nisu bili ni rođeni u vreme sukoba na KiM, jer su njemu svi Srbi zločinci i vredni progona, jer su pripadnici srpskog naroda – kažu i podsećaju da je na desetine Srba u prošlosti hapšeno za navodne ratne zločine, da bi se ispostavilo da su krivi, samo zato što je neko bacio oko na njihovu imovinu ili što su nekada nekog pogledali popreko.

Navode da se ova vrsta pravnog linča i zastrašivanja ljudi ne događa nigde u Evropi, osim na KiM i zahtevaju da međunarodna zajednica Srbima na KiM počne da garantuje minimum ljudskih i građanskih prava i uslova za dostojanstven život i da spreči zločince iz Prištine da bez dokaza hapse i maltretiraju ljude.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here