EPA-EFE/Caroline Blumberg
Novak Đoković

Novak Đoković je u nedelju treći put u karijeri trijumfovao na Rolan Garosu, tako osvojio svoj 23. trofej na grend slem turnirima i prvi put u karijeri postao najuspešniji teniser sveta po broju titula na četiri najznačajnija turnira u ovom sportu.

Đoković je oborio gotovo sve rekorde i iza sebe ostavio svoja dva najveća rivala – Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Pobedom u Parizu je, čini se, i definitivno potvrdio status najboljeg tenisera u istoriji ovog sporta, a čak i oni koji su ga do sada najviše osporavali sada priznaju da im je oduzeo sve argumente, osim onih subjektivnih.

O trenutnoj dominaciji srpskog tenisera i njegovom mestu u istoriji tenisa piše i CNN Sport, koji smatra da je Đoković, uprkos tome što je napunio 36 godina, još uvek najbolji teniser na svetu.

“Dok je posmatrao kako forhend Kaspera Ruda završava van terena, Novak Đoković je pao na crvenu parisku šljaku, raširenih ruku i nogu, i počeo da shvata šta je upravo postigao”, piše CNN Sport i dodaje:

“Ovo je bio trenutak kada je osvojio 23. grend slem titulu, prestigavši Rafaela Nadala na vrhu liste najboljih tenisera svih vremena. U zlatno doba ovog sporta – koje seže unazad 20 godina, od prvog grend slem naslova Rodžera Federera – Đoković je nadmašio oba svoja rivala i postao najveći teniser u istoriji”.

Njegova pobeda u tri seta protiv Ruda u nedelju bila je njegova treća titula na Rolan Garosu, čime je postao prvi teniser koji je osvojio svaki grend slem bar tri puta. Takođe, dosegao je vrh ATP liste po 388. put u karijeri, daleko ispred Federerovih 310 nedelja.

– Ne želim da kažem da sam najveći, jer, već sam to rekao, smatram da je to nepoštovanje prema svim velikim šampionima u različitim erama našeg sporta – rekao je Đoković novinarima nakon finala, a zatim dodao:

– Te rasprave o tome ko je najveći ostavljam drugima.

Srbin je izgubio samo dva seta na Rolan Garosu tokom protekle dve sedmice, a njegova dominacija na turniru bila je još značajnija s obzirom na ono što joj je prethodilo.

Nije uspeo da prođe četvrtfinale na tri turnira koji su prethodili Rolan Garosu, imao je probleme i sa povredom lakta, a šljaka nije njegova omiljena podloga.

Međutim, sve se promenilo kada je stigao u Pariz i kada mu je na dohvat ruke bila prilika da uđe u istoriju.

– On ima tu mentalnu snagu da se prebaci u “mod” za grend slem kada dođe vreme. Grend slem je drugačiji sport u poređenju sa drugim turnirima – kazao je Đokovićev trener Goran Ivanišević novinarima u nedelju.

Bilo je puno simbolike u tome što je 45-godišnji Tom Brejdi, legendarni kvoterbek, koji se smatra najvećim NFL igračem svih vremena, bio u Đokovićevoj loži tokom finala Rolan Garosa. Kao i Brejdi – i kao Federer i Nadal – Đoković je pokazao da može da osvaja titule u dobi koja se smatra poznom za sportiste. Priznao je da njegovo telo “drugačije reaguje” na zahteve vrhunskog tenisa u poređenju na period od pre pet ili deset godina, ali njegov mozak i želja i dalje su na istom nivou.

– Ako osvajam grend slemove, zašto bih uopšte razmišljao o završetku karijere koja već traje 20 godina? I dalje se osećam motivisano, i dalje osećam inspiraciju da igram najbolji tenis na ovim turnirima, najviše na grend slemovima. To su oni koji se najviše računaju u istoriji našeg sporta. Već se radujem Vimbldonu – izjavio je Đoković posle trijumfa u Parizu.

Zaista, Đoković je dodao da će predstojeći Vimbldon biti jedini turnir na travi u narednim nedeljama. Tamo će pokušati da odbrani titulu i napravi još jedan korak ka ostvarenju kalendarskog grend slema, odnosno osvajanju sva četiri najveća turnira u istoj godini (Australijen open, Rolan Garos, Vimbldon i US open).

Poslednji teniser koji je ovo uradio bio je Rod Lejver 1969. godine, a Đokoviću je prošle godine nedostajala samo jedna pobeda do tog podviga.

Bilo da se to dogodi ove godine, sledeće ili u budućnosti, teško je ne videti svetskog broja jedan kako dodaje još grend slem titula na svoj konto, posebno dok ostaje pošteđen ozbiljnih povreda.

– On je neverovatan. I dalje se kreće kao mačka na terenu. Naći će, ponovo, neku vrstu motivacije da osvoji 24, možda čak i 25. Ko zna gde je kraj – rekao je Ivanišević.

Na terenu, Đokovićeva preciznost, izdržljivost i izvanredna fleksibilnost su temelji njegove igre, omogućavajući mu da se brzo prebacuje iz odbrane u napad.

– Ili igra apsurdno dobru odbranu ili igra prelepe pobedničke udarce – kaže Rud, koji nije osvojio nijedan set protiv Đokovića u pet međusobnih duela.

– Prvo ti oduzme noge, a zatim dušu – opisao je Endi Rodik, bivši svetski broj jedan, Đokovićevu igru tokom US opena 2021. godine.

Đokoviću nije strano da bude u centru kontroverzi, a nakon drugog kola Rolan Garosa izjavio je da ga pokreće drama koja ga obično prati na najvećim turnirima.

Ovo se odnosilo na političku poruku koju je poslao o Kosovu na početku Rolan Garosa, ali i na poslednja dva Australijan opena: u januaru je morao da objasni kako njegov otac nije imao nameru da podrži „bilo kakve ratne inicijative“ nakon što je snimljen sa grupom ruskih navijača na „Melburn Parku“, a prošle godine je deportovan iz Australije jer nije bio vakcinisan protiv Covida-19. Takođe, 2020. godine je diskvalifikovan sa US opena jer je pogodio lopticom linijskog sudiju.

Ipak, Đoković je neprikosnoven na terenu uprkos ovim kontroverzama, nepokolebljivo jureći tenisku istoriju. Pored 23 grend slem titule, osvojio je svaki Masters 1000 turnir i Završni masters bar dva puta.

– On pobeđuje u raspravi o najboljem svih vremena kada kao argumente koristimo brojke. Bilo šta da kažete protiv Đokovića mora biti na subjektivnom, gotovo emotivnom nivou u toj debati – rekao je teniski novinar Ben Rotenberg nakon finala Rolan Garosa.

“Čini se da nije pitanje da li će najuspešniji igrač u istoriji osvojiti još neki od grend slem turnira, već kada će se to desiti”, piše CNN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here