Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada su letnji pljuskovi u pitanju, karakteristična je prostorna i vremenska neravnomernost. Nisu svi delovi grada pogođeni istom količinom padavina, tako da je, prema izveštajima kišomernih stanica, u subotu najkritičnije bilo u Zemunu i Starom Gradu.

Kanalizacione cevi mogu da prime onoliko vode koliko su projektovane i dimenzionisane i to su standardi koji važe ne samo sa Beograd, nego i za evropske i svetske metropole, kaže Marko Lazić iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Marko Lazić je u Beogradskoj hronici rekao da su reagovali na vreme, prema prioritetima, i ublažili posledice elementarne nepogode koja se desila u subotu.

Prema njegovim rečima, ne postoji način da sistem trenutno primi toliku količinu vode. Transformacija atmosferskih padavina u direktni oticaj, takozvana efektivna kiša, ima neke svoje zakonitosti.

– Postoje neke savremene metode koje se primenjuju da bi se to ublažilo. Mi to za sada ne primenjujemo, ali postoje tendencije. To je skupo, i prvo treba da se sagleda problem, napravi analiza, a onda da se predloži rešenje i podvuče crta da se vidi koliko to košta. Poenta cele priče sa tim metodama je da se ublaži udar na kanalizacioni sistem, da se udar prolongira i onda sistem može trenutno da evakuiše vodu – objašnjava Lazić.

Dodaje da se kanalizacija dimenzioniše prema nekim standardiima. To znači da može da primi kišu intenziteta oko 20 milimetara, trajanja oko 20 minuta, verovatnoća pojave dve godine.

Neke značajnije saobraćajnice i mostovi se dimenzionišu na verovatnoću pojave 10 godina, veće su cevi.

– Pljuskovi ne traju dugo, i karakteristični su za maj i jun mesec. Tih 10 do 15 minuta su kritični. Posle toga voda se relativno brzo evakuiše. U ovom problemu u subotu nije poenta u starosti sistema, već kapacitetu. Jesenje kiše ne prave probleme, jer pada ista količina vode u dužem vremenskom intervalu i sistem to bez problema prima – objašnjava Lazić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here