EPA/Valdrin Xhemaj

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober saopštio je danas da je do sada sprovedeno 92.190 testiranja na virus korona, a detaljna analiza pokazala je i da se velika većina zarazila u Austriji.

To je daleko više nego što se navodi u zvaničnom saopštenju Ministarstva, prema kojem je do sada sprovdeno svega oko 56.000 testova od pojave epidemije virusa korona u Austriji.

– Ima jasno više testova nego što se može videti u dnevnim izveštajima – kazao je Anssober na današnjoj konferenciji za štampu.

Kao razlog za razlike izmedju objavljenog broja i današnje informacije on je naveo da mnoge male laboratorije ssirom Austrije, u medjuvremenu ih je više od 40, sprovode te testove a nisu uključene u sistem dostave podataka.

Na toj konferenciji za štampu šef Odeljenja za humanu medicinu u Agenciji za bezbednost ishrane (AGES) Franc Alerberger rekao je se većina inficiranih u Austriji zarazila u zemlji.

Samo 3,5 odsto slučaja su se, najverovatnije, inficirala u inostranstvu, pokazuje analiza AGES.

Ukupno je 306 osoba infekciju zadobilo u inostranstvu, kazao je Alerberger.

– Poruka je da se većina zarazi kod nas – naglasio je on dodajući da će uskoro jedan odsto stanovništva, odnosno oko 90.000 ljudi biti inficrano virusom korona.

Analiza AGES pokazala je da je kod ukupno 133 pozitivnih slučajeva infekcija usledila u Italiji, kod 29 u Nemačkoj, 20 se zarazilo u Španiji, 13 u Velikoj Britaniji, 11 u Egiptu, a 10 u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije do sada je od virusa korona umrlo 158 osoba.

Ukupno se 1.057 lica trenutno nalazi u bolnici zbog oboljenja od virusa, a 227 je na intenzivnoj nezi.

Istovremeno 1.749 lica je izlečeno.

Od izbijanja epidemije, krajem februara do sada, pozitivno je na virus korona testirano 10,923 osobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here