MN Press

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić ne skriva nestrpljenje pred start Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali optimizam koji ispoljava je umeren i odmeren. Potpuno u skladu sa njegovom prirodom još od dečačkih dana.

Pobedom nad Švedskom u Stokholmu (3:0) “orlovi” su dobili dozu samopouzdanja, uoči uvodne utakmice na EP sa Engleskom. Osnovni cilj je, saglasan je Tadić sa opštim mišljenjem, da se prođe grupna faza takmičenja.

– Raspoloženje je super, kao i obično – ističe predvodnik našeg državnog tima.

– Ova grupa, generacija, svi se zajedno držimo, sve je u najboljem redu. Mislim da su bile dosta dobre provere, Austrija me je veoma prijatno iznenadila. Rezultat nije bio toliko bitan, zadovoljan sam. Treba ići utakmicu po utakmicu, protiv Engleske neće biti lako.

Javnost sa mnogo manje euforije u odnosu na Mundijal u Kataru dočekuje ovaj turnir.

– Sećam se kad smo prolazili ulicom, svi su govorili “Ma, polufinale – minimum”. Mi smo takav i narod, lako padnemo u euforiju. Sad je dobro da nije tako. Učinićemo sve da ostvarimo dobar rezultat, to mogu da obećam.

Dalje prolaze i četiri trećeplasirane ekipe iz grupne faze.

– Ne opušta nas to, ali sigurno da je lakše. Poenta je da osvojimo što više bodova, jer ni treće mesto ne garantuje da ćete da prođete.

Raspored je po snazi rivala sličan kao u Kataru.

– Imali smo i tada prvo najtežeg, pa, uslovno rečeno, najlakšeg rivala, a onda nekog ko je po kvalitetu, da kažemo, sličan nama. Svaka utakmica je, međutim, podjednako važna, trudiš se da osvojiš što više bodova i prođeš dalje.

Pažljivo je ispraćen iznenađujući poraz Engleza od Islanda (1:0).

– Delovalo je da su igrali “sa pola gasa”. Nisu se previše uzrujali, nisu ni igrali neki fudbaleri koji će sigurno biti starteri na EP. Nisu Englezi pridali toliko značaja rezultatu u toj utakmici.

A naš trijumf protiv Šveđana…

– Lepo je da se pobedi, to je definitivno. I da smo izgubili, suštinski bi bilo isto, jer se radi o prijateljskoj utakmici. Dobro je, ipak, da se pobeđuje, za samopouzdanje.

Ne smatra Tadić da je Evropsko prvenstvo kruna njegove karijere.

– Imali smo i dva SP. Sve su to prelepa takmičenja, jedva čekamo da počne. Najbitnije je što imamo kontinuitet. Srbija treba stalno da ide na velika takmičenja, da to bude normalno. Težićemo tome.

Portugalci kao primer

Upitan šta misli, kakav bi rezultat Srbiji najviše odgovarao u drugoj utakmici prvog kola u našoj grupi bi odgovarao između Danske i Slovenije, Tadić je slegao ramenima i za “Vesti” rekao:

– Iskreno, ne znam. Najbitnije je da mi gledamo nas i da sakupimo najviše moguće bodova. Uvek pominjem taj Portugal 2016. godine. Igrali su tri utakmice nerešeno u grupi, prošli dalje, a onda im se namestio i kostur. Hrvatska, Poljska, Vels i na kraju Francuska. Malo treba da ti se namesti, najbitnije je da se prođe grupa, nebitno kako, ponovio je kapiten.

Napad kreće od odbrane, i obrnuto

Za dobar rezultat valjalo bi napraviti idealan spoj defanzive i ofanzive.

– Stalno ponavljamo da napad počinje od odbrane, a odbrana od napada. Primali smo golove, a imali smo dosta igrača iza lopte. Dobro je što smo sačuvali nulu protiv Švedske. Protiv Austrije smo svi želeli da se žrtvujemo, taj gol koji smo primili, zavukli su nam loptu iza leđa. Nama je najvažniji kontinuitet, nije se mnogo menjalo. To je prava stvar, pravi put, svi se osećaju lepo. Iz toga možemo da ostvarimo pravi rezultat – glasno razmišlja Tadić.

Prijatan susret sa Ibrahimovićem

U Stokholmu se sretoše dva bivša asa Ajaksa, Tadić i Zlatan Ibrahimović.

– Malo smo se ispričali, više neke privatne stvari. Neverovatna karijera, svaka mu čast šta je sve postigao. Ostavio je veliki trag – biranim rečima će Dušan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here