commons.wikimedia

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država.

– Ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovde uvesti svoje trupe – rekao je Dodik povodom krize koja je nastupila u odnosima sa Zapadom zbog pitanja raspodele imovine i dodao da su “stvari došle do zida”.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH

– Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svesno biraju neizvesnost – izjavio je Dodik.

On je naglasio da Srpska odbija da živi u neustavnoj BiH.

– Da ne otkrivam sve detalje, reću ću deo: BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sede sva tri naroda. Pokušavam da ubedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH – istakao je Dodik.

Srbi zaslužuju da imaju svoju državu

On je upitao šta će se desiti kada se svi ljudi iz Republike Srpske vrate u institucije Srpske.

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak – rekao je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

– Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima – naveo je Dodik.

7 COMMENTS

  1. Neznam samo sta ima ubedjivati Hrvate,nisu Hrvati republika Srbska.Oni su Federacija i neka ih tamo.Mi Srbi jesmo nezavisni samo nije Dodik.

  2. Bravo Dodik neslazem se samo sa time sto imas da ubedis Hrvate ali sa druge strane Hrvacka je clanica NATO i EU jel ako se Hrvati sloze sa time da se odcepe od BiH onda bi za RS bilo lakse da isto to ucine nije Dodik glup zna on sta Radi.

  3. Pa ajde vise Mile. daj bre vise tu nezavisnu RS. samo vec dve decenije trubis o tome – i nikako. Ti si taj mamac nezavisnosti stavio Srbima na udicu, i nikom drugom. Malo malo pa nezavisnost. Pa gde je vise ta nezavisnost? Samo napred i vreme je, sto veli Daneee, jer vremena vise biti nece.

  4. Polako ne zurite pokusajte napraviti dijalog sa Hrvatima i ponudite Muslimanima zajednicki plan pa ako hoce da zive u miru i postovanju onda napravite neki dogovor kao sto ima Svajcarska ako to ne prihvate Muslimani onda vi Srbi i Hrvati odlucite sto je najbolje za vas.Samo mirnim putem i diplomatijom je najbolje sve postici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here