EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron gostovao je na francuskoj televiziji povodom uvođenja policijskog časa i vanredne zdravstvene situacije i rekao da će francuski narod prebroditi krizu izazvanu koronavirusom ujedinjen i jači.

– Poruka koju želim da pošaljem večeras je da trebam svakog od vas, potrebni smo jedni drugima, da pronađemo rešenja. Izaći ćemo iz ovog jači zato što ćemo biti više ujedinjeni. Prebrodićemo ovo zajedno – poručio je Makron.

– Moramo da reagujemo – rekao je Makron i naglasio da Francuska nije izgubila kontrolu nad epidemijom, ali da je “u zabrinjavajućoj situaciji”.

Francuska uvela vanrednu zdravstvenu situaciju i policijski čas

Francuska je zbog rasta broja zaraženih koronavirusom uvela vanrednu zdravstvenu situaciju i policijski čas.

Predsednik Emanuel Makron je rekao da će svako ko prekrši uvedene mere biti pronađen. Istakao je da nema više odlazaka u restorane i okupljanja prijatelja. Javni prevoz neće biti ukinut.

Policijski čas će biti na snazi od 21 do šest sati ujutru, počevši od subote. Ostaće na snazi naredne četiri nedelje, rekao je Makron.

Usvajanje vanrednog stanja daje vlastima statutarna ovlašćenja da nameću oštre mere.

– Epidemija predstavlja katastrofu u javnom zdravstvu koja svojim karakterom i težinom dovodi u opasnost zdravlje stanovništva – saopštile su francuske vlasti.

Francuske zdravstvene vlasti saopštile su da je broj hospitalizovanih zbog Covida-19 prvi put od 25. juna prešao prag od 9.100.

Registrovan je još 22.591 zaraze, a tokom poslednja 24 sata preminule su 104 osobe.
Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je na 779.063.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here