EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Dvadeset četiri američka republikanska državna tužioca poslala su pismo predsedniku Džou Bajdenu preteći mu tužbom zbog njegovog zahteva da zaposleni u javnim preduzećima sa 100 ili više radnika budu vakcinisani protiv Covida 19 ili da rade nedeljno testiranje.

Tužioci, predvođeni generalnim tužiocem Južne Karoline Alanom Vilsonom, naveli su da je zahtev „katastrofalan i kontraproduktivan“. Smatraju da bi „izazvao dodatni skepticizam“ u vezi sa vakcinama i naveo neke Amerikance da napuste tržište rada, uključujući i zdravstvene radnike.

Pismo su takođe potpisali državni tužioci u Alabami, Aljasci, Arizoni, Arkanzasu, Floridi, Džordžiji, Indijani, Kanzasu, Kentakiju, Luizijani, Misisipiju, Misuriju, Montani, Nebraski, Nju Hempširu, Severnoj Dakoti, Ohaju, Oklahomi, Južnoj Dakoti , Teksas, Juta, Zapadna Virdžinija i Vajoming.

Pismo je poslato na predsedničku adresu nakon što je državni tužilac Arizone Mark Brnović u utorak uložio pravno osporavanje saveznog zahteva, smatrajući da krši lične slobode, prenosi „Ju-Es-Ej tudej“.

Prema Bajdenovoj uredbi, zaposleni u državnim službama moraju da budu vakcinisani ili da se nedeljno testiraju na Covid 19. Ovom uredbom su obuhvaćeni poslodavci sa 100 ili više zaposlenih, a oni poslodavci koji to ne budu poštovali mogli bi se suočiti sa kaznom od 14.000 dolara po prijavi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime