Nebojša Babić

Predstava Edip u režiji Vita Taufera, 1. i 2. juna gostuje na sceni ZKM-a u Zagrebu. Karte za oba izvođenja rasprodate su još prošle nedelje.

U Sofoklovoj tragediji o Edipu igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović. Muzičari su Marko Radojević (pevač), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika). Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

Od premijere 17. septembra, predstava je odigrana 29 puta pred prepunom salom Jugoslovenskog dramskog pozorišta a glumci su svakog puta sa scene ispraćeni ovacijama. Do sada je ovu predstavu videlo više od 17 000 gledalaca a karte za tri do četiri izvođenja mesečno, od same premijere bile su rasprodate u roku od nekoliko sati. U novembru, ansambl Edipa doživeo je ovacije pred punom salom Slovenskog narodnog gledališča – drama u Ljubljani.

Naslovna uloga u predstavi Edip, Milanu Mariću donela je “Nagradu grada Beograda” za pozorišno stvaralaštvo u 2022. godini. Predstava je prema glasovima posetilaca portala Kinopolis, proglašena najboljom u 2022 a Milan Marić i Nataša Ninković izglasani su za najboljeg glumca i glumicu. Na godišnjoj listi najboljih predstava lista Politika, Edip je na petom mestu a prema oceni kritičara Večernjih novosti jedna je od pet predstava iz 2022. koje ne treba propustiti.

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su reditelj predstave Vito Taufer i glumci Milan Marić, Nataša Ninković i Marko Radojević. Nagrada za lepotu govora “Dr Branivoj Đorđević” pripala je Milanu Mariću koji je dobitnik i nagrade “Branka i Mlađa Veselinović” za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a u 2022. Nagradu “Nebojša Glogovac” za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca dobio je Joakim Tasić za uloge Glasnika iz dvora u predstavi Edip i Saturnina u predstavi Tit Andronik.

Poslednje gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ZKM-u bilo je u decembru 2019. godine sa predstavom Lorencačo dok je gostovanje zagrebačkog pozorišta u martu 2020. sa predstavom Pansion Eden otkazano zbog izbijanja pandemije.

JDP je prošle godine u maju gostovalo u Zagrebu na sceni Hrvatskog narodnog kazališta sa predstavom Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here