Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Drakonski zakon turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je okarakterisan kao pokušaj cenzure slobode govora na društvenim mrežama, stupa na snagu sredinom sledeće sedmice.

Internet je mesto na kojem se jasno oseća sukob između liberalnih i autoritarnih stavova: veb stranice društvenih mreža nisu zabranjene, ali njihovo korištenje može vas odvesti u zatvor.

Novi zakon je kroz parlamentarnu proceduru prošao ovog leta i na snagu stupa u četvrtak 1. oktobra. Biće to značajan korak u naporima Ankare da kontroliša internetski sadržaj.

Njime se obavezuju platforme poput Tvitera, Fejsbuka ili Jutjuba da otvore kancelariju u Turskoj ili imenuju predstavnika koji je će biti odgovoran vlasti – zakonski ali i poreski obavezan.

Ako ove kompanije to ne ispune u roku od šest meseci, turske vlasti će moći da zabrane oglašavanje na njihovim platformama, kao i da ih kazne velikom novčanom sumom.

Hiljade ljudi su svake godine hapšene zbog objava na Internetu, obično zbog optužbi za vređanje Turske ili predsednika.

Slučaj novinara Oktaja Čandemira bizaran je primer hirovitih i grubih načina na koji se turski zakon primenjuje na digitalno carstvo, piše Gardijan.

Kada je ovog meseca u njegov stan upalo dvadesetak policajaca, Čandemir je strahovao od najgoreg scenarija budući da novinare koji kritikuju vladu često optužuju za terorizam.

Umesto toga, jedan od policajaca izvukao je telefon i podsetio ga na šaljivu objavu na Tviteru nekoliko dana ranije, a u kojoj ismejava televizijske emisija o osmanskim sultanima.

– Uhapšen sam prema članu 130 zbog vređanja sećanja na mrtvu osobu. Rekli su mi da klevećem osmanske sultanije – kazao je Čandemir.

Nakon noći provedene u lokalnoj policijskoj stanici u Vanu, pušten je da se brani sa slobode. Preti mu kazna od dve godine zatvora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here