EPA/Michael Reynolds

Direktor FBI-a Kristofer Vrej rekao je da Rusija ne odustaje od namere da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD u novembru, a nalazi američkih obaveštajnih službi govore da je glavni cilj Moskve da naškodi kampanji demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Vrej je govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbednost u Predstavničkom domu Kongresa i opisao da su operacije Kremlja veoma aktivne na društvenim mrežama, državnim televizijama u Rusiji i drugim platformama.

Cilj ovih akcija je da se našteti kampanji Džoa Bajdena i onome što se percipira kao anti-ruski establišment, rekao je Vrej.

Iskaz direktora FBI je u skladu sa procenama koje su se pojavile početkom avgusta, koje je objavio najviši kontraobaveštajac u Americi Vilijem Evenina.

On je upozorio da Rusi žele da pomognu kampanji Donalda Trampa, što direktor FBI nije eksplicitno rekao, a umesto toga se fokusirao na dezinformacije koje pogađaju američke glasače.

– Najviše me brine taj konstantni pokušaj plasiranja dezinformacija i česti mali sajber napadi. Brine me da će to vremeom dovesti do pada poverenja među američkim biračima -rekao je Vrej.

FBI: Glasanje poštom je bezbedno

Tokom sesije odgovaranja na pitanja, Vrej je rekao da nema razloga za brigu u vezi sa povećanim brojem glasova koji će stiči poštom za novembarske izbore, zbog pandemije. S druge strane, predsednik Tramp uverava da će glasanje poštom dovesti do izborne prevare.

– Do sada nismo videli da postoji koordinisani pokušaj prevare glasača na izborima – rekao je direktor FBI.

Ipak, njegove tvrdnje osporio je predsednik Tramp koji je u seriji tvitova upozorio da će glasanje poštom završiti kao “krađa izbora” i da će voditi ka “masovnom haosu i konfuziji”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here