Mladi Marko i njegova ekipa FC Links osvojili turnir u Paramati i putuju u Sao Paulo na svetsko finale “Nejmarovih 5”.

 

Veliki uspeh i još veća privilegija: Australiju će na završnom fudbalskom turniru “Red Bul Nejmarovih 5” početkom jula predstavljati i jedan Srbin. Talentovani Marko Filipović i njegova ekipa FC Links pobedili su na australijskom kvalifikacionom takmičenju u ovoj interesantnoj i dinamičnoj verziji malog fudbala i izborili se za pravo da putuju u Brazil. Tamo će se pred čuvenim fudbalerom Pari Sen Žermena Nejmarom nadmetati sa prvacima još 47 zemalja sa svih kontinenata za titulu najbolje svetske ekipe u ovoj igri.

Markov FC Links je pobedio na završnom turniru odigranom u zatvoru u Paramati (?!) na kojem je učestvovalo 48 ekipa iz cele Australije. U finalu su nadigrali rivala sa maksimalnih 5:0!

Šampionsku ekipu koja se sprema na put u Praja Grande, mestašce nadomak brazilskog grada Sao Paulo na obali Južnog Atlantskog okeana, pored Filipovića čine još Adolol Koudakpo, Džolan Roberts, Džordan Ozdemir, Loklan Rouz i Majkl Borg. Prema Markovim rečima, sva šestorica igraju u različitim sidnejskim klubovima i nikada ranije nisu se takmičili kao tim.

– Prvi put smo zaigrali zajedno i nismo očekivali da ćemo ostvariti veliki uspeh. Ali, kako je turnir odmicao, uigravali smo se, pobeđivali jednog po jednog rivala i na kraju osvojili trofej i izborili se da putujemo u Brazil. Mnogo smo srećni što nam se ukazala prilika da učestvujemo na ovako velikom događaju i da se nadmećemo sa ekipama iz celog sveta – kaže za “Vesti” Marko Filipović

Daroviti fudbaler još jedan je primer da mnoga deca idu stopama svojih roditelja. Markov otac Radovan Šiško Filipović preneo je na sina i talenat i ljubav prema malom fudbalu. Slušajući o pobedama oca Radovana, koji je s uspehom igrao u mnogim klubovima i u reprezentaciji Australije, Marko se vezao za ovaj sport i postao takođe uspešan igrač malog fudbala. Učešće na Nejmarovom turniru najbolja je potvrda kvaliteta mlađeg Filipovića.

– Naša ekipa je ostvarila veliki uspeh pobedom u Sidneju i samim plasmanom na završni turnir. Sada će sve što budemo uradili u Brazilu biti samo bonus za sve nas. Ne postavljamo sebi nikakve ciljeve, ali ćemo se svojski truditi da i tamo beležimo dobre rezultate i doguramo što dalje. Ipak, za sve nas je najvažnije veliko iskustvo koje ćemo steći putovanjem u Brazil, kao i kroz utakmice i druženje sa mladima iz celog sveta – istakao je Marko Filipović.

Primiš gol i – ostaneš bez igrača “Nejmarovih 5” je jedinstven turnir u svetu fudbala. Reč je o igri pet protiv pet na male golove (bez golmana), na ograđenom terenu koji omogućava da se igra ne prekida tokom celog toka meča. Utakmice zato traju samo po 10 minuta, a posebnu draž im daje pravilo da kad jedna ekipa postigne gol, druga ostaje s igračem manje na terenu. Samim tim, moguće je da meč bude završen i pre isteka 10. minuta, ukoliko jedan od suparnika primi pt golova i tako ostane bez igrača na terenu. U ovogodišnjim kvalifikacijama prosečno trajanje utakmice bilo je osam minuta i 40 sekundi.

Učestvovalo 100.000 fudbalera Ovo je četvrta godina održavanja turnira “Nejmarovih 5”, a titulu su do sada osvajale ekipe iz Brazila, Rumunije i Meksika. Ove godine će u Praja Grande igrati 48 ekipa sa svih kontinenata, a Australija će biti jedini predstavnik Okeanije. Prema podacima organizatora, ove godine je širom sveta u kvalifikacijama učestvovalo ukupno 30.386 ekipa sa 99.486 igrača. Odigrano je ukupno 7.000 utakmica na 332 kvalifikaciona turnira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here