EPA/Christian Bruna

Hrvatski ministar odbrane izjavio da je njegova zemlja napravila plan za izdvajanje za NATO, koji se od nje tražio.

Krajem oktobra u Briselu Hrvatska je, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od SAD i NATO da za šest nedelja sastavi konkretan plan kako da dođe do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je danas da je takav plan napravljen. “Hrvatska će biti u ‘zelenom'”, rekao je Krističević za Večernji list.

Kako se navodi, na samit NATO, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu putuju i Krstičević i premijer Andrej Plenković i tom prilikom će preuzeti javnu obavezu da će Hrvatska tih dva odsto izdvajanja dostići za pet godina, odnosno 2024, kada će zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu, a u to su uračunate i vojne penzije veterana.

List navodi da Hrvatska manje troši na opremanje i modernizaciju, odnosno nabavku novih oružanih sistema i modernizaciju postojećih i dodaje da je Hrvatska najgora među 28 članica NATO i nalazi se na poslednjem mestu po trošenju za opremanje i modernizaciju.

U Evropi najviše troši Velika Britanija – 61 milijardu dolara, Nemačka – oko 55, Francuska – oko 51, Italija 25, Kanada 22,5, Turska i Španija po 13 milijardi, Poljska 12 milijardi dolara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here