pixabay.com

Hrvatska vlada će proglasiti stanje prirodne katastrofe za dve županije pogođene razornim zemljotresom, koji je prouzrokovao ogromnu štetu.

– Proglasićemo katastrofu danas u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, jer smo dobili informacije sa terena o razmerima štete, posledicama na normalno funkcionisanje života, i to će pomoći građanima – izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, na konferenciji za novinare, rekao da će tokom dana saopštiti javnosti šta je sve do sada preduzeto.

– Vlada je suočena sa dve velike krize. Odlučili smo da proglasimo katastrofu u dve županije, uz postojeći Štab biće formiran poseban na čijem čelu će biti ministar Tomo Medved, a biće uključeni predstavnici svih resora, njegovi zamenici Milošević i Horvat – kazao je Plenković.

On je uoči sednice vlade naveo da su 24 osobe povređene u zemljotresu, od kojih je 18 na bolničkom lečenju. Među njima su i četiri vatrogasca.

S obzirom na veliki broj naknadnih potresa, Plenković je rekao da građani ne moraju da budu u strahu, ali da moraju biti na oprezu.

Naveo je i da je puno učinjeno na području zdravstva na ugroženom području i da je informisan da je deo bolnice u Petrinji bezbedan za upotrebu, kao i da će sisačka bolnica moći da primi još 50-ak pacijenata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here