pixabay.com

Nakon 85 godina sud u hrvatskom gradu Klanjcu u Krapinsko-zagorskoj županiji, oduzeo je zemlju Federativnoj narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ), državi koja ne postoji od 1963. godine.

Odluka je objavljena na elektronskoj oglasnoj tabli suda, budući da je FNRJ dato pravo žalbe u roku od 15 dana.

FNRJ je, prema odluci suda, izgubila pravo na imovinu zagorske porodice iz okoline Tuhelja.

Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5.000 kvatratnih metara upisana je 13. novembra 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od sedam dinara, piše koprivnički portal Danica.

U obrazloženju sudske odluke, koja je doneta juče, navodi se da se “na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava na navedenom vlasničkom delu u katastarskoj opštini Črešnjevec”.

Odluka je dostavljena vlasniku nekretnine, a FNR Jugoslavija o svemu je obaveštena putem e-Oglasne table suda, s obzirom na to da joj je ostavljeno pravo da u rok od 15 dana uloži prigovor.

“Protiv ovog rešenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rešenja, elektronskim putem javnog beležnika ili advokata”, navodi se u odluci suda prosleđenoj nepostojećoj državi.

U vreme kada je uknjižba izvršena, u novembru 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna narodna Republika Jugoslavija je proglašena 1945. i trajala je do 1963. godine, kada je proglašena SFRJ, podseća portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here