pixabay.com

Eksperti ekonomskih institita IHS i Wifo očekuju da će kriza u vezi koronavirusa imati teške negativne posledice po privredu Austrije.

Umesto sa prognozama, oni su pred novinare izašli sa mogućim scenarijima, ali je jedino jasno da će privreda pasti, odnosno da će kriza izazvati veliki deficit u budžetu i rast nezaposlenosti. U najboljem slučaju, ove godine bi BDP mogao da padne za 2 do 2,5 odsto.

Nakon oštrog, kraćeg pada u prvoj polovini godine, moglo bi u slučaju normalizacije stanja, ponovo doći do snažnog oporavka privrede u drugoj polovini godine i potom se tako nastaviti u 2021. Međutim, direktor IHS Martin Koher ističe da postoji mnogo nesigurnosti i da je teško dati prognozu, jer se stalno menjaju okvirni uslovi.

Šef Wifo Kristof Badelt kaže da ozbiljna prognoza trenutno nije moguća i da će pad privrede zavisiti pre svega koliko dugo budu trajale mere za suzbijanje širenja virusa.

U svakom slučaju, jeđnstveni su eksperti, koronavirus kriza dovešće do velikog rasta deficita i državnog duga.

Wifo smatra da će se država tokom ove godine zadužiti za najmanje 21,5 milijardi evra, što odgovara 5,5 odsto BDP, a što je više nego krizne 2009. godine, i treći po veličini deficit od 1954. Takođe i stopa nezaposlenosti će porasti za jedan odsto na 8,4 procenata.

Za razliku od nemačkih eksperata, njihove austrijske kolege ne žele da predstave najgori mogući scenario.

– Ne želimo da širomo paniku – poručio je Badelt.

Istovremeno, poručili su vladi da produženje zatvorenih radnji i obustave rada privrede preko aprila treba dobro analizirati.

– Postoji hitna preporuka da se razmisli o pokretanju privrede – naglasio je Badelt, dodajući da, naravno, treba vagati između zdravstvenih i ekonomskih tema.

Ukoliko zastoj privrede u Austrije bude trajao do sredine maja, onda IHS očekuje smanjenje BDP-a za pet odsto.

– To ne možemo sebi ekonomski priuštiti – kaže Koher, dodajući da se mora obezbediti industrijska proizvodnja i gradnja, naravno uz pridržavanje bezbednog razmaka i svih potrebnih medicinskih preporuka.

Austrijski stručnjaci u svojim procenama nisu želeli da pođu od globalne ekonomske krize.

– Ako dođe do pada američke privrede onda su naše prognoze jasno preoptimističke – rekao je Helmut Hofer iz IHS.

Eksperti su, istovremeno, pohvaili bankarski sektor Austrije, istakavši da je dobro postavljen, bolje nego za vreme finansijske krize i da zbog toga neće imati probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here