EPA/Koča Sulejmanović
Bakir Izebegović

Predlog Bakira Izetbegovića za promenu Ustava BiH je produžetak Badinterove i evropske “građanizacije” zemlje, kaže ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić.

Lider SDA je naime predložio da se uklone odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidovanje za Predsedništvo BiH i Dom NP BiH.

Eksperta za ustavno pravo Radomora Lukića to, kako kaže, podseća na produžetak Badinterove i evropske “građanizacije” kojom su srušeni temelji Ustava BiH. Ovaj profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, objašnjava da je reč o još jednom u nizu, kako je rekao, Izetbegovićevih egzotičnih, lakoumnih, navodno demokratskih, a duboko nedemokratskih, licemernih i ka dominaciji Bošnjaka usmerenih predloga, koji su već jednom BiH odvukli u građanski rat.

– Reč je o pokušaju da se eliminišu grupne i nacionalne razlike, da se nacionalnom oduzme svaki politički značaj i institucionalni uticaj. Ako je ta politika jednom, posle tadašnjih skoro 50 godina mira, dovela do nestabilnosti i gradjanskog rata, onda takva navodno nova, a u stvari stara ‘gradjanizacija’ iz perioda devedesetih, jedino može da i sada, posle 25 godina mira, dovede do istih ili sličnih posledica – naveo je Lukić u izjavi za banjaučki Glas Srpske.

Ukazao je da je konsocijativna demokratija i jedina sadašnjost i jedina politička i državno-institucionalna budućnost BiH, dok je većinska demokratija ili takozvana gradjanska demokratija, prema njegovom dubokom ubedjenju, put u nestanak BiH.

– Licemerno oduzimanje ogromnoj većini hrvatske nacije u BiH da bira svog predstavnika u Predsedništvo BiH je najbolji i očigledan primer posledica takve bošnjačke ‘građanizacije’ zemlje – istakao je Lukić.

Prema njegovim rečima, teško da konstitutivnost jedne nacije može da bude ostvarivana tako da joj druga nacija bira, tačnije nameće, svog predstavnika.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here