EPA-EFE

Izraelski zvaničnici upozorili su danas da se ne uzima u obzir saopštenje militantne grupe Hamas da prihvata sporazum o prekidu vatre jer, kako navode, to ne podrazumeva uslove na koje je Izrael pristao.

Prema navodima zvaničnika koje citiraju izraelske televizije Kanala 12 i Kanal 13, ponuda koju je Hamas prihvatio je ponuda koju je “jednostrano izneo Egipat” i koju Izrael “ne shvata ozbiljno pre nego što se razjasne detalji”, preneo je Tajms of Izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa “lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor”.

On je kazao da je primirje na koje je Hamas pristao “ublažena” verzija egipatskog predloga koji je uključivao “dalekosežne” zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati. Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Detalji o sadržaju sporazuma nisu izneti. Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanjahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here