Lična arhiva
Tuga smenila idilu: Met i Deniz sa bebom posle porođaja

Julijan Brajković se rodio kao potpuna zdrava beba, ali je živeo samo osam dana. Sasvim običan, blagi virus prehlade, od kojeg se pri kraju trudnoće razbolela njegova majka, odgovoran je za bebinu smrt.

Reč je o izuzetno retkom obliku smrti. Ipak, prema medicinskim podacima pojedini enterovirusi svake dve godine odnose život jedne bebe. Međutim, takvi statistički podaci uopšte nisu za utehu Julijanovim roditeljima, Deniz i Metu Brajković iz Novog Južnog Velsa.

– Ne mogu da shvatim da tako jedan običan virus, kao što je virus prehlade može na brutalan i stravičan način da ubije dete – kaže neutešna 43-godišnja dečakova majka.
Deniz Brajković je bila u 35. nedelji trudnoće kad je počela da se oseća loše, a bolest je nalikovala na običan blagi grip.

Iz predostrožnosti, lekari u Katumba bolnici u Plavim Planinama, obavili su neophodne lekarske preglede i potvrdili su da je sve u redu sa majkom i bebom.

Dve nedelje kasnije, 9 jula, bebu je na svet donela carskim rezom. Julijan je bio predivna i zdrava beba. Svi su se obradovali njegovom rođenju..

– Toliko je bio dobar da sam odmah počela da dojim – kaže gospođa Brajković.
Četiri dana posle rođenja roditelji su odveli Julijana kući. Međutim, ubrzo je počeo da bude „kenjkav” i odbijao je da sisa. Kako su to uobičajeni problemi kod novorođenih beba, roditelji nisu tome pridavali veliku pažnju.

Međutim, šestog dana po rođenju naglo mu je skočila temperatura. Virus je napao detetovu jetru, počeli su da oktazuju organi i krenuo je proces unutrašnjeg krvarenja.

Isključili aparate

Helikopterska ekipa Hitne pomoći prevezla je mališana u Vestmed dečju bolnicu gde ga je primio specijalista neonatalne medicine dr Amit Trivedi. Lekar je odmah posumnjao na enterovirus. Tokom svoje 17-godišnje lekarske karijere dr Tivedi se sreo sa čak šest sličnih slučajeva bolesti kod bebe, od kojih su sve osim jedne izgubile bitku sa virusom. Njegove prognoze za Julijana bile su izuzetno loše.

U većini slučajeva, odrasle osobe koje su inficirane ovim virusom neće uopšte osetiti simtpome bolesti ili će ih preležati sa veoma blagim simptomima. Kod dece mlađe od dve godine ovakvi virusi mogu da se razviju, sa izuzetno opasnim komplikacijama, ali je retko da se jave baš kod novorođenih beba. Nažalost ukoliko se trudnica inficira takvim virusom u kasnijoj trudnoći, velika je verovatnoća da će virus preći i na njen fetus.

– Karakteristično za bolest je da ona izuzetno brzo napreduje i da je veoma opasna. Kod beba dolazi do unutrašnjeg krvarenja u plućima, mozgu, oko njihovog pupka. Bez ozbra šta pokušate da uradite da zaustavite krvarenje, teško je kontrolisati bebino stanje – kaže dr Amit Tivedi.

I pored velikih napora lekara Julijan je uspeo da ostane u životu još četiri sata po dolasku u Vestmed dečju bolnicu. Lekarima nije ostalo ništa nego da ga isključe sa aparata za veštačko disanje.

– Bukvalno je umro na mojim rukama – u suzama kaže Deniz Brajković.
Strašne posledice

Patološki nalazi su kasnije potvrdili da je dečak preminuo od enterovirusa, odnosno podgrupe poznate kao ekovirus.

– Kad dođete pred kraj trudnoće, nekako vam lakne i pomislite da više nema briga, da je gotovo sve završeno – kaže gospođa Brajković, savetujući majke da budu obazrive: – Pratite vaše majčinske instikte, pazite se do kraja trudnoće, izbegavajte duvanski dim, držite se dalje od bolesnih i obavezno se vakcinišite u trudnoći. Da sam znala da je ovaj virus mogao da usmrti moje dete bila bih sigurno mnogo pažljivija. Zato apelujem na druge majke koje znaju trudnice da ih upozore na ove strašne posledice!

Deniz Brajković kaže da je kojim slučajem obavila analize na enterovirus kad se i sama razbolela, možda bi je lekari posavetovali da ne ide na carski rez, kako bi se kod Julijana osnažio imuni sistem u njenom stomaku.

– Znam da je sve sada lakše reći, ali iskreno da je postojala i najmanja šansa uradila bih sve što je u mojoj moći samo da mu spasem život – ističe Deniz.

Saveti lekara

Dr Tivedi ne savetuje trudnicama da obavljaju laboratorisjke nalaze na enteroviruse jer su oni izuzetno retki i najčešće nemaju posledice na novorođenu bebu. On takođe ne savetuje odlaganje porođaja uloliko je majka pred kraj trudnoće imala virus.

Apel naučnicima

Deniz Brajković apeluje na naučnike i medicinske radnike da nastave sa ispitivanjima i prevencijom kako bi se zaštitili životi novorođenih beba od opasnih virusa.
– Potrebna su nova istraživanja i uverena sam da nešto u budućnosti može da se učini – kaže ova nesrećna žena.

Ne postoji terapija

Najčešće virus i kod beba prođe sa umerinim pojavama, međutim, ukoliko bebin imuni sistem ne može da se sa njim izbori, može da izazove sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Ukoliko beba ne može sama da se izbori sa virusom, lekari malo toga mogu da učine jer ne postoji terapija za lečenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here