pixabay.com

Zemlje, kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, žele da smanje zavisnost od dolara i prelaze na druge valute što može uticati na ulogu dolara u svetskoj ekonomiji, navodi RT, pozivajući se na podatke Službe za istraživanje američkog Kongresa.

Države i njihovi partneri, koji su žrtve američkih sankcija, aktivno proučavaju i stvaraju uslove za smanjenje zavisnosti od dolara. U slučaju da zemlje pređu na druge valute to može da ima niz ekonomskih posledica, uključujući i rast troškova za zajmove.
Kako se navodi u dokumentu dolar se sve češće koristi u Vašingtonu za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva, uključujući ograničavanje pristupa ovoj valuti i američkim finansijskim tržištima za Iran, Venecuelu i Rusiju.

Analitičari upozoravaju, da i Sjedinjene Američke Države mogu da očekuju slične mere kao odgovor.

U dokumentu piše da je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju negativno uticala na proizvodnju morskih plodova na Aljasci, kao i na proizvođače krušaka i jabuka u državi Vašington.

Ranije je predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov rekao, da bi države Evroazijskog ekonomskog saveza trebalo da pređu na nacionalne valute, jer transakcije u dolarima štete njihovoj ekonomiji.

U januaru je list „Financial Times“ pozivajući se na izvor iz Evropske komisije saopštio, da Evropska unija planira da se bori protiv „dominacije dolara“ na svetskom tržištu. U jednom od dokumenata se navodi da su svetska finansijska tržišta previše zavisna od dolara i da je neophodno pronaći način da se pojača uloga evra na svetskoj areni.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here