EPA-EFE/Andreas Rentz / POOL
Melani Džoli

Kanadska ministarka inostranih poslova Melani Džoli rekla je danas svom kineskom kolegi da se strano mešanje u unutrašnja pitanja Kanade neće tolerisati.

Ona je s tim u vezi pozvala na široku javnu istragu o navodnom mešanju Kine u protekla dva izborna ciklusa, preneo je Rojters.

– Kanada nikada neće tolerisati bilo kakav oblik stranog mešanja u našu demokratiju i unutrašnje stvari od strane Kine – rekla je Džoli kineskom ministru spoljnih poslova Ćin Gangu na njihovom prvom sastanku, na marginama samita G20 u Nju Delhiju.

Premijer Džastin Trudo i najviši kanadski bezbednosni zvaničnici priznaju pokušaje mešanja Kine u izborne cikluse, ali napominju da ishod nije bio promenjen, prenosi Tanjug.

Kanadski mediji nedavno su objavili detaljne izveštaje, pozivajući se na anonimne obaveštajne izvore, u kojima se navodi da je Peking pravio šeme za mešanje u poslednja dva izbora u Kanadi.

Trudo i bezbednosni zvaničnici nisu potvrdili izveštaje, a ranije danas Ćin je odbacio navode da su kineske ambasade i konzulati u Kanadi pokušavali da se mešaju u kanadske izbore, rekavši da je navodno mešanje “potpuno lažno i besmisleno”.

Otvorene optužbe Otave o tajnim kineskim planovima za mešanje u kanadske izbore usložili su ionako zategnute diplomatske odnose dve zemlje.

1 COMMENT

  1. Kanadska ministarka inostranih poslova Melani Džoli rekla je danas svom kineskom kolegi da se strano mešanje u unutrašnja pitanja Kanade neće tolerisati.
    Канада, као и све земље НАТО-а, су протекторат УСА, тако да се газда у свим политичким односима пита, а нигдје на свијету као у ЦрнојГори.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here