Youtube/K1 Televizija
Aleksandar Mitić

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ocenio je za Kosovo onlajn da Kfor i NATO “gledaju u stranu” puštajući Prištinu i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da rade šta hoće i naglasio da Srbi moraju da budu u narednim danima spremni na čitav niz opasnih akcija koje mogu da sprovedu kosovske vlasti.

Prema Mitićevim rečima, najveći gubitnici onoga što se tokom noći između subote na nedelju dešavalo u Banjskoj jesu porodice nastradalih, ali i svi Srbi i i Albanci.

– Gubitnik je i Beograd, jer je pre svega nekoliko dana na sednici Generalne skupštine UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jedan elokventan način ukazao na duple standarde po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i zbog čega Srbija ne može da se odrekne KiM, što se od nje traži – rekao je Mitić.

On navodi da se pritisci vrše na Srbiju upravo ovakvim eskalatornim krizama koje i Kurti, Priština i Kvinta sprovode već duže vreme.

– Možemo da kažemo da su još veći gubitnici od Beograda kosovski Srbi koji žive i živeće u atmosferi straha, a trenutno doživljavaju pravi horor. Sve ono što slušamo preko medija, od prijatelja i poznanika, sve ono što se dešava u ovom trenutku dole i što će se dešavati narednih sati i dana je zastrašujuće i govori o tome da su glavni cilj tog terora Srbi na KiM – navodi Mitić.

Ocenjuje da će se tek videti ko će biti dobitnik.

– Na prvu loptu čini se da su to Kurti i Kvinta. Svako iz svog razloga, a oni imaju zajedničke interese. Kurti zato što je eskalacijom uspeo da dovede silom do legitimizacije onoga što čini već godinu dana, a to je da je on taj koji kontroliše situaciju na severu Kosova, uprkos kršenju svih mogućih sporazuma koji je Beograd imao sa Kforom i NATO. Vidimo da je Kfor pustio Prištinu da radi šta god hoće, ne samo juče, nego i u prethodnom periodu – rekao je Mitić.

Dodao je da se Kurti legitimiše kao faktor koji kontroliše bezbednost na severu.

– Na tome je radio sa pojedinim članicama Kvinte ovih godinu dana. Postojale su taktičke razlike unutar Kvinte, neki su bili za to da mu se ne dozvoli nasilje, neki su bili za tvrđi stav i očigledno da je ta tvrđa linija na kraju prevladala – kazao je Mitić.

Dodaje da je očigledno da NATO i Kfor ne reaguju jer postoji politika “gledanja u stranu”.

– Jasno je da postoji ta takozvana ‘kart blanš’ ili ‘lese fer’ politika, to je politika gde NATO gleda u stranu, ne radi svoj posao i pušta Albance da eskalacijom nasilja legitimišu ono što oni smatraju teritorijalnim integritetom i suverenitetom Prištine nad čitavom teritorijom KiM, uključujući i sever koji je imao ogroman problem još od kraja NATO agresije. Ono što je jasnije, jeste da Euleks ne zna šta radi na Kosovu. Njihovi pripadnici verovatno piju kafu u Prištini dok se sve ovo dešava i dok Kfor gleda u stranu, a Albanci sa različitim, uglavnom nelegalnim i nelegitimnim formacijama – s obzirom na to da mnoge od njih funkcionišu van Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN – deluju kako im se hoće – kaže Mitić.

Dodaje da je glavni cilj cele priče da Srbija zaboravi na ono šta su njeni interesi.

– Da zaboravi na ono što je bio stav i Beograda i kosovskih Srba kada su pre skoro godinu dana izlazili iz institucija, kada su se usprotivili nasilju Prištine i Kurtija i nečinjenju i nedovoljnom pritisku Zapada na njega da ispuni ono što je dogovoreno briselskim sporazumima kakvi god da jesu. A po mom mišljenju nisu dobri za srpske interese, što se moglo videti i iz onoga juče, kada su Srbi na neku ruku ostavljeni da se bore sami, goloruki, u smislu da nemaju podršku koja bi mogla da dođe iz Beograda –  kaže Mitić.

Dodaje da se kroz “pritisak na kosovske Srbe Beograd tera na povratak u dijalog i primenu lošeg francusko-nemačkog plana i dogovora iz Ohrida”.

– A s druge strane nema garancije da će biti ispunjeni srpski zahtevi i osnovana Zajednica srpskih opština i da će prestati Kurtijevo nasilje. Ovo je neka vrsta prečice kojom će se vršiti pritisak na Beograd. Ako Beograd posle onoga što se dogodilo juče, prihvati da učestvuje u dijalogu po planovima, šemama koje se u ovom trenutku verovatno dogovaraju u Briselu na sastanku Lajčaka, Eskobara i članica Kvinte, onda će to biti loše za Beograd. I neće popraviti ni položaj Beograda, ni kosovskih Srba – smatra Mitić.

Dodaje da postoji bojazan od novih pritisaka na Srbe na severu.

– Vidimo da ne možemo više da zamislimo odakle će doći sledeći pritisak, postoji čitav niz različitih metoda koje se koriste da bi se vršila diskriminacija Srba, da li je to šikaniranje, hapšenja zbog navodnih ratnih zločina, zabrana uvoza lekova i hrane, nasilje, bacanje bombi. Ta atmosfera straha i nasilja koja je stvorena i stvara se, odgovara Prištini i onima koji stoje iza nje u okviru Kvinte. To znači da Srbi na Kosovu moraju da se spreme na čitav niz opasnih akcija Prištine, koje nažalost mogu da dovedu opet do žrtava – istakao je Mitić.

5 COMMENTS

  1. Medjunarodna zajednica i Nato su priznali KiM,prema tome oni su i formirali policiju Kosova i ona ce da stane na stranu Kosovske policije.Policija Kosova slusa naredjenja Natoa i MZ i oni su na Kosovu.Nema ni Srbije ni Rusije na KiM,ali podsticu pobunu naseg naroda sto je podmukla izdaja.Ako ih podsticu onda neka budu sa njima na Kosovu i Metohiji,a ne iz Raske,Beograda i Moskve .Guraju nas narod u vatru i onda kazu vatra je kriva.

  2. Sramota da Srbija svjesno zrtvuje nas narod na Kosovu i Metohiji.Ako vec ne smije da udje sa Vojskom ili Policijom na Kosovo i zastiti nas narod neka onda pozove nas narod da se preseli u Srbiju.Milosevic kakav god da je bio Srbe iz Hrvatske je pozvao da napuste Hrvatsku da ne stradaju.Vi ne objavljujete moje komentare izgleda nikome nije stalo do naseg naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here