pixabay.com

Kipar je danas saopštio da neće tolerisati bilo kakvo odstupanje od sankcija EU Rusiji i istakao da je u kontaktu sa SAD i Britanijom nakon što je jedan broj državljana te zemlje prošle nedelje stavljen na crnu listu lica koja omogućavaju zaobilaženje sankcija.

Britanija je sankcionisala dvojicu Kiprana, a SAD 10-ak Kiprana ili osobe sa dvojnim državljanstvom 12. aprila zbog navodnih veza sa ljudima koji se suočavaju sa sankcijama ili subjektima koji su sankcionisani zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Kipar je tražio i od Britanije i od SAD dodatne informacije koje će proslediti sopstvenim agencijama za sprovođenje zakona na procenu, rekli su zvaničnici.

– Kredibilitet naše zemlje mora da se očuva i neće biti tolerisano odstupanje od sankcija EU – izjavio je portparol vlade Konstantinos Letimbiotis.

U međuvremenu, Banka Kipra, najveća banka na ostrvu, saopštila je da je obavestila oko 4.000 klijenata sa ruskim pasošima koji nisu rezidenti EU da će njihovi računi biti zatvoreni. Banka je saopštila da su depoziti koje je imalo tih 4.000 klijenata bili manji od 0,5 odsto ukupnog depozita banke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here