Promo

Knjiga Beograd novog doba 2 je nastavak prethodne knjige Beograd novog doba autora Dejana Voštića i izraz njegove nostalgije za nekadašnjim Beogradom, Beogradom njegove mladosti, buntovničkog i optimističnog, simbola slobode… za specifičnim “beogradskim” duhom, njegovim vanvremenim šarmom… za Beogradom u koji je dolazio svet, jer Beograd je bio “svet”.

Potraga za tragovima takvog Beograda je i potraga za sopstvenim tragovima sećanja, za prohujalim vremenom, u kome se samo čovekovo bivstvovanje činilo lagodnijim i smislenijim.

Kroz 14 priča, autor nas gotovo filmskom kamerom vodi uličicu po uličicu po Beogradu, po njegovim širokim bulevarima i ušuškanim ulicama, osluškujući buku trolejbusa i tramvaja i tišinu autentičnih gradskih celina. A na tom putu prepliću se životni putevi Beograđana, sadašnjih i nekadašnjih, onih koji su nekada živeli u njemu, onih koji sada žive, svih onih koji su odlazili i dolazili, da u njemu (opet) pronađu svoju ljubav, dom ili sebe same.

Prepliću se u njemu bahatost i primitivizam sa čovečnošću i ljudskošću, kultura i nekultura, nekadašnji duh odmerene i uglađene građanske kulture s modernim individualizmom i otuđenosću. Ali, usred sveopšte i preovlađujuće prilično sumorne slike ljudskog otuđenja, stalne žurbe i zaokupljenosti ličnim problemima, izrastaju priče o ljudima čiji postupci vraćaju veru u ljudskost i čovečnost, nudeći čitaocu nadu da divni ljudi postoje. Uvek. I u svim vremenima. A sa njima i čuda. Koja su oni kadri da stvore.

Dejan Voštić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here