Međunarodna astronomska unije (MAU) nadgleda dodeljivanje imena nebeskim telima.

Zvezde najčešće dobijaju imena u skladu sa katalozima imena kakvi su “Opšti katalog” ili “Katlog Henrija Drejpera”. Ime zvezde čine slova, koja označavaju određeni katalog, i brojevi, koji označavaju njen položaj. To znači da zvezde dobijaju imena poput: HD 41004 ili GC 28804. Astrponomi amateri najsjajnije zvezde i dalje nazivaju njihovim starim imenima kao što su Vega ili Betelgez.

Sredinom devedesetih godina dvadesetog veka astronomi su počeli da otkrivaju i planete što je zahtevalo da u upotrebu uđe i mnoštvo novih imena. Svaka planeta j enazvana po osobi kojaju je otkrila a čitav proces nadgleda radna grupa MAU. na primer, planeta Kao-sijung dobila je ime po rodnom gradu stronoma amatera Tsai Juan-Šenga koji ju je otkrio.

Zapravo dozvoljeno je da se dodele sva imena koja imaju smisla. Ime nebeskog bi takođe trebalo da bude pristojno, ne bi smelo da bude komercijalno i moralo bi da se razlikuje od imena koja su već dodeljena. A što se tiče onih koje bi to moglo da zanima, odgovor je – ne: MAU ne prodaje mogućnost da se planetama i zvezdama dodeljuju lična imena onih koji bi za to zadovoljstvo želeli da plate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here