EPA
Avion F-16 (Foto: Ilustracija)

Rusija želi da spreči pojavu američkog oružja u bivšim državama socijalističkog bloka i sadašnjim članicama NATO-a, zbog čega predsednik Bugarske Rumen Radev insistira na kupovini švedskih lovaca „Gripen“ koji nisu kompatabilni sa avionima NATO-a, smatraju u Atlantskom savetu Bugarske.

Predstavnik Saveta Ognjan Minčev smatra verovatnim da je pretres administracije predsednika ovog leta i hapšenje njegovog savetnika i sekretara povezano sa sumnjom da je neko od njih mogao predati Rusiji tajne informacije iz sporazuma o kupovini F-16.

– Nisam stručnjak, informacije sa kojima raspolažem su nezvanične. U tom delu dokumentacije se nalaze opisi radarskih mogućnosti lovaca koji poseduju najmodernije tehnologije. Nadam se da će tokom kompetentne istrage ove informacije biti ili potvrđene ili negirane – izjavio je predstavnik Atlantskog saveta.

Kada je 9. jula obavljen pretres zgrade administracije predsednika, bivši ministar odbrane Nikolaj Nenčev takođe je izrazio sumnju da bi pretres mogao biti povezan sa tim da je Radev predao “zainteresovanoj strani” tajni deo dogovora sa SAD o kupovini F-16.

Ranije je bugarski ekspert u sferi nacionalne bezbednosti Nikolaj Radulov rekao Sputnjiku da potenciranje na ruskoj pretnji često ima za cilj da se izrazi odanost SAD i NATO-u, dok Atlantski savet ovim pokušava da dobije visoke funkcije.

Podsetimo, Stejt department SAD odobrio je prošle godine kupovinu osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrednosti koja je procenjena na 1,67 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here