Đ. Janković
"Glumci": Neke modele publika zna iz domaćih serija i filmova

Lozničani su imali izuzetnu priliku da uživaju u izložbi oldtajmera koju je, u susret praznicima, na gradskom šetalištu priredila Turistička organizacija grada. Na aprilskom suncu caklilo se nešto više od 20 lepotana iz različitih epoha, a većina je ostavljala bez daha ne samo izgledom, već i veličinom, elegancijom kao i očuvanošću jer su to “starci” u ozbiljnim godinama koji, ipak, lagano mogu da izađu na crtu svakom modernom četvorotočkašu.

Gde ga parkirati

Izložbu su u dva dana prvo videli posetioci u Tršiću, zatim u Loznici i potom u Banji Koviljači. Na sva tri mesta posetioci su znatiželjno posmatrali prave drumske lađe, krstarice u kojima se maltene plovi po drumovima, ali i neke druge modele koje osim lepote krasi i brzina. Mnogi su zagledali i fotografisali crnu fordovu kobru 427, koja je prosto mamila da se sedne u nju, gas zalepi za pod i jurne do ugraviranih 270 kilometara na čas. Bio je tu i sitroen iz 1951, ali sa prikolicom, ševroleti, sportski mercedes, ševrolet kamionet, popularni tristać, reno 4, britanski rover, ali i primerci s početaka razvoja četvorotočkaša. Najstariji na izložbi bio je crveni pontijak star 96 godina, a pažnju je privukao i bjuik iz 1930.

Najstariji na izložbi: Pontijak star 96 godina

– Ovde ima i puno vozila iz pedesetih godina prošlog veka, a predratni pontijak i bjuik su verovatno mnogima poznati iz domaćih serija i filmova. Nema gde nisu “glumili”, u serijama “Senke na Balkanu” i “Kralj Aleksandar” i mnogim drugima. Potrudili smo se da dovezemo tačno 25 lepih i atraktivnih automobila, nadam se da su Lozničani zadovoljni, kao i mi što smo pozivom i gostoprimstvom Turističke organizacije Loznice – rekao je Bora Nastasić, predsednik Oldtajmer kluba Beograd, koji postoji već petnaestak godina.

Limuzina sa Beverli Hilsa

Uživalo je i staro i mlado, stariji su više zagledali limuzine, a mlađe su privlačili mercedes i posebno kobra, “Baš je dobra ova kobra”, glasno su komentarisali.

Bora Nastasić kraj bjuika iz 1930.

Fotkalo se pored uglancanih lepotana i staro i mlado, jer ko zna kada će opet moći da stanu pored nekog ovako očuvanog bjuika, ševroleta ili pontijaka koji samo što nije napunio stotku.

Ivan Trifunović kraj fordove kobre

Praznik za oči

– Obožavam automobile, a ovo je praznik za oči. Ovde se najbolje vidi koliko su pre konstruktori vodili računa o detaljima, liniji karoserije, možda su neki modeli preveliki, gde bi ih uparkirali, za neke potrebno tri parking mesta, ali se vidi koliko je o svakom detalju vođeno računa. Danas je sve elektronika i kola uglavnom liče jedna na druga. Vidi se da je u vreme nastajanja ovih oldtajmera pažnja poklanjana nekim drugim stvarima. Uglavnom, ovo je bogata izložba na kojoj ima šta da se vidi – kazao je mladi vozač Ivan Trifunović dok je merkao izložene limuzine.

Mažoretkinje i muzičari

Nastupile su i mažoretkinje iz Banje Koviljače u uniformama u bojama zastave Loznice i mališani Muzičke radionice Bim-bam.

– Kako svaki veliki događaj ima prateće sadržaje, danas smo imali i premijerni nastup mažoretkinja iz Banje Koviljače. Još nam je u sećanju mažoret klub iz Koviljače od pre petnaeste godine, a evo stasavaju nove generacije, nove devojčice u novim uniformama i drago nam je što ćemo na našim manifestacijama imati još jednog novog učesnika – rekla je Snežana Perić, direktorka TOGL.

Lozničanima dobro poznati muzičar Slobodan Trifunović Sančo zatvorio je program i ispratio oldtajmere promocijom svog novog albuma “Drina”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here