Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno. Navodi i da je postojao i problem u informacionom sistemu.

Nedeljnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom koronavirusa, urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci. Kada je reč o obolelima, taj broj je umanjen, naveli su.

– Mora da se shvati  – postoji nešto što se primenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom periodu nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negde od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se videlo da postoji razlika između onoga što mi, na nivou Beograda, utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti… Sada će stići ti podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna meseca i bilo je tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno… – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here