Tanjug
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče da nema pregovora o odluci Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

– Evro je valuta koja nam dolazi iz Evropske unije. Ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora – rekao je Kurti.

Prema ranijim najavama prištinskih vlasti, od 1. februara evro će biti jedina valuta koja će se moći koristiti za plaćanje na KiM.

Kurti navodi da Centralna banka odluke donosi nezavisno i da su one u skladu sa ustavom.

– Ne želimo nikog da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost – tvrdi Kurti.

Vjosa Osmani, kosovska predsednica, izjavila je za medije na albanskom da se razmatra nekoliko opcija u vezi sa sprovođenjem uredbe Centralne banke u Prištini o zabrani srpskog dinara, kako bi se, po njenim riječima, “ispoštovao i ustav i zahtevi međunarodnih prijatelja”.

Kurti je rekao da je Centralna banka nezavisna institucija i da donosi samostalne odluke, a u isto vreme, Ahmet Ismailji, guverner Centralne banke u Prištini, tvrdi da se odluka o ukidanju srpskog dinara ne može ni suspendovati, ni odlagati jer kako tvrdi, nije politička, već je u skladu sa pravilima.

Dodaje da se može samo omogućiti period tranzicije i da su srpski građani, kako on kaže, dobrodošli u prištinski finansijski sistem.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, održao je u utorak uveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je Kurti odbio predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne.

Na sastanku je bilo reči o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here